28.03.2024 22:23
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Поблизу “Саду каменю” висадили десять сакур

Поблизу “Саду каменю” сьогодні, 12 квітня, висадили десять сакур. Участь у акції висаджування екзотичних дерев взяв заступник міського голови з  питань інфраструктури Владислав Стемковський, а також інші заступники міського голови та начальник і фахівці управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР.

– Оскільки цього року виповнюється 25 років з часу встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною, Тернопіль долучився до акції висаджування сакур, адже саме ці дерева є символом Японії. Сьогодні в рамках акції було висаджено десять дерев, подарованих Тернополю посольством Японії, а в листопаді планується висадження ще тридцяти саджанців сакури, – розповідає заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковький. – На замовлення посольства саджанці  вирощувалися в Україні. Вони щеплені: щепи японської сакури із  якісними саджанцями вишні, яка добре росте в наших умовах.

Як повідомив Владислав Стемковський, ділянку поблизу замку для висаджування сакур обрали тому, що  туполюбляють прогулюватися і тернополяни, і гості міста. Крім того, дерево доволі примхливе, а тут – доволі затишно та сонячно. Що важливо, це місце відкрите та оснащене камерами спостереження, що мало б вберегти деревця від рук вандалів.

– Вже наступної весни очікуємо на  “хмару” рожевого цвіту в серці Тернополя, – каже Владислав Стемковський. – Наскільки нам відомо, сакури у рамках відзначення «Року Японії в Україні» висадять також у Києві, Львові, Ужгороді, Вінниці, Слов’янську, Краматорську, Маріуполі, Одесі Дніпрі та деяких інших українських містах.  Висадження сакури, дерева, яке символізує Японію, є знаком зміцнення взаємин, співробітництва і взаєморозуміння між українським та японськими народами.

Як ми вже повідомляли, Посольство Японії в Україні розпочало кампанію із висадження сакури на всій території нашої держави. З квітня буде висаджено дерева у понад 20 містах України, в тому числі Києві, Львові, Одесі тощо. Акція здійснюватиметься за підтримки та у тісній співпраці із компанією JTI Україна та місцевими органами влади за участю глави японської дипмісії та міських голів.

“Тернопіль житлово-комунальний”