29.03.2024 02:00
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Парламент схвалив закон про запровадження в Україні комерційного обліку води та тепла

22 червня 2017 року на засіданні ВРУ прийнято у повторному другому читанні проект Закону України №4901 «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», розроблений за безпосередньої участі Держенергоефективності. За прийняття Закону проголосувало 238 народних депутати України.

Так, Законом передбачається обов’язковий приладний комерційний облік комунальних послуг (на вході в будівлю), а також розподільний облік (поквартирний).

Граничний термін запровадження комерційного обліку тепла – протягом року з дня набрання чинності Законом, комерційний облік води – протягом двох років, а розподільний облік – протягом трьох років.

Законом визначено:

– механізм оплати за встановлення, заміну та обслуговування вузлів обліку (визначається для кожного будинку окремо);

– перелік обов’язкової інформації для формування рахунків за комунальні послуги та доступ до такої інформації;

– загальний порядок доступу до вузлів обліку;

– відповідальність за невиконання вимог закону.

Прийняття Закону дозволить знизити на ¾ обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років в середньому на 15-20%, що, у свою чергу, сприятиме зменшенню споживання газу та скороченню викидів парникових газів.

Також нагадаємо, що Закон розроблено з метою імплементації низки статей Директиви 2012/27/ЄС про енергетичну ефективність. Це є виконання взятих Україною зобов’язань перед Європейським Союзом.