26.04.2024 20:40
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Павло Савечко презентував енергоефективні проекти Тернополя у Польщі

У рамках проекту «Польського – Норвезька допомогу для підвищення енергоефективності в Україні» завідувач сектору енегозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Павло Савечко в складі української делегації взяв участь у навчальному візиті до польських міст. Керівником  даного проекту є Асоціація польських міст, партнерів та Норвезька асоціація місцевих та регіональних влад  (KS) та Асоціація міст України. Учасниками проекту стало десять міст – п’ять польських та п’ять українських, учасники яких мають на меті обмін досвідом та підвищення компетентності муніципальних службовців. Ця ініціатива є прямим продовженням (муніципальний рівень) дій, які привели Міністерство розвитку Республіки Польщі в програмі «Польська допомога 2016» в семи регіонах України.

Фахівці з Тернополя відвідали польські міста  Chorzów, Katowice, Płock та Kobyłka, де презентували свої напрацювання перед місцевими фахівцями, а також ознайомився із їхніми презентаціями.

Під час ознайомчих поїздок українській делегації, до якої входить і тернопільський фахівець,  були продемонстровані нещодавно реалізовані проекти термомодернізації громадських будівель.

Українські партнери відвідали спортивні зали, навчальні заклади а також дошкільні навчальні заклади у Chorzów, Katowice, Płock та Kobyłka, де застосовуються енергозберігаючі системи. Ці візити викликали справжній подив у представників української делегації, адже пріоритетним для поляків при здійсненні термомодернізації, є забезпечення максимальної кількості світла для школярів. При цьому, використовуються і величезні вікна, і штучне освітлення, а у навчальних класах попри велику кількість вікон зберігається нормативна температура. Усі школи оснащенні питною водою. Школярам щодня безкоштовно дають молоко, яблука та моркву. На першому етапі – з першого по третій клас – діти мають інтегровану форму навчання. У цей період відсутній чіткий поділ на такі предмети,  як польська мова, математика, природничі науки тощо. Більшість предметів викладає один учитель, який є класним керівником. Діти мають право до перебування в групі продовженого дня (świetlica), як правило, з 7.00 до 17.00 або 18.00. При цьому, у школах передбачені приміщення, де діти можуть виконувати уроки, читати, лежати, пообідати принесеним з дому обідом чи займатися іншими справами.

Польські колеги дуже гостинно зустріли українців, відтак ознайомили не лише із своїми термомодернізованими обєктами, але й провели ряд  екскурсій.   Гості з захопленням  відвідали барокову церкву Святої Трійці, на прохання українців їм показали сучасні польські костели, а також запросили до грандіозного Сілезького музею у Катовіце (пол. Muzeum Śląskie w Katowicach) — польський музей у Сілезії, якому належать колекції: польського живопису до і після 1945 року (включає твори Артура Гроттгера, Яцека Мальчевського, Яна Матейка та інших), мистецтва непрофесіоналів (примітивізм, народне мистецтво тощо), художньої та документальної фотографії, польського плакату, а також розлога етнографічна добірка та зібрання польської сценічної пластики. Сілезький музей знаходиться в новому комплексі, який максимально пристосований для подібних цілей. Комплекс був спроектований австрійською компанією Riegler Riewe Architekten з Граца, і побудований на території старої кам’яновугільної шахти «Катовіце». Це дозволило, максимально ефективно використовувати підземні ходи старої шахти.  Сьогодні використовувана площа комплексу становить 25 тисяч кв.м. При цьому, експозиції займають 6 тисяч кв.м. А в підземному триповерховому гаражі, можуть одночасно бути розміщені 232 автомобіля. Що стосується надземної частини, то вона має чотири поверхи, на яких розміщені експозиції і допоміжні приміщення.

Тернопіль житлово-комунальний