19.04.2024 17:46
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Органи місцевого самоврядування мають провести «інвентаризацію» багатоповерхівок

osbbДля органів місцевого самоврядування реалізація здійснення Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» складається з трьох етапів — визначення форми управління багатоквартирним будинком, передачі технічної документації на будинок та його списання з балансу.

Про це сказала заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики – начальник управління житлової політики Мінрегіону Світлана Старцева під час наради з реалізації Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», яка відбулась 9 червня.

«Органам місцевого самоврядування рекомендується провести «інвентаризацію» багатоквартирного житлового фонду – де вже діє ОСББ, де співвласники загальними зборами прийняли рішення про форму управління (протокол надіслано на зберігання), де триває процес, а де і не розпочинався, оскільки людей влаштовує робота нинішнього виконавця послуг з утримання», — зазначила вона.

Також органи місцевого самоврядування мають встановити наявність технічної документації по будинках. У разі відсутності документів — знайти шляхи та фінансові джерела на її відновлення.

«Відповідно до Порядку списання з балансу, якщо у списаному з балансу багатоквартирному будинку окремі квартири та/або нежитлові приміщення не перебувають у приватній власності та право державної чи комунальної власності на них не зареєстроване, вони приймаються на баланс балансоутримувача, а право власності на них реєструється згідно законодавства», — зазначила Світлана Старцева.

Вона наголосила, що місцева влада має всебічно сприяти ініціативним групам в отриманні інформації про власників квартир та нежитлових приміщень у будинку, оскільки це дозволить мешканцям провести загальні збори та визначитись з формою управління. Крім того, балансоутримувач має володіти цією інформацією, щоб забезпечити законне оформлення права власності на неприватизовані квартири.

Світлана Старцева також рекомендувала органам місцевого самоврядування сформувати перелік підприємств, які здійснюють діяльність на ринку надання послуг з управління та утримання багатоквартирних будинків та ознайомити з ним громадськість.

www.minregion.gov.ua