20.04.2024 08:09
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Олег Воєводкін: Стандартні параметри торф’яного палива гарантують його екологічну безпечність

Генеральний директор групи компаній «Промгазтехнологія» Олег Воєводкін переконаний, що торф’яний пил завдяки стабільним параметрам є одним з найбільш системних і прогнозованих видів палива, а тому є екологічно безпечним.
«Постійні параметри палива з торфу та високтехнологічне обладнання, дозволяють нам налагодити і проконтролювати всі показники роботи котлів, а також убезпечитись від неочікуваних ситуацій щодо викидів в атмосферу», – заявив він у виступі в Тернополі “Технології використання альтернативних видів палива та виробництва теплової енергії” на зустрічі мерів, яка відбулась  за підтримки Асоціації міст України та USAID.
Воєводкін наголосив, що сьогодні завдяки сучасним технологіям із торфу на заводах виготовляється два види палива: брикети для індивідуальних користувачів і пил, який  використовується в середній та великій теплоенергетиці.
«Параметри пилу доводяться до стандартів щодо вологості та іншим показникам і лише після того він в герметичних автомобілях переправляється на котельні. Всі роботи з відвантаження і завантаження пилу в котли відбуваються герметично з використанням пневматики. Одна машина за 40 хвилин вивантажує близько 18 тон палива», – розповів він.
Екологічна безпечність дозволила широко застосувати торф’яний пил в сучасній теплоенергетиці європейських країн.
«Європейський споживач не боїться використовувати торф як паливо, адже сьогодні воно є прогнозованим і екологічно безпечним завдяки сучасним технологіям. І це досягається перш за все шляхом попередньої підготовки та обробки торфу для спалювання.  Досвід таких європейських країн, як Фінляндія, Швеція, Ірландія, Канада, свідчить, що потенціал торфу, як палива, може становити до 10-20 відсотків сукупного використання у теплоенергетиці», – розповів Воєводкін.
Воєводкін розглядає торф як один з найбільш перспективних видів альтернативного палива для України, яке може бути використано для теплоенергетики.
«В Україні розвіданих запасів торфу є 3 млрд. т. Якщо це перевести в умовні куби, то це дорівнюватиме трильйону кубів газу. Це величезний енергетичний потенціал. З 100 га торфовища ми можемо впевнено зробити сухого підготовленого палива приблизно 40 тис. т або близько 40 МВт енергії.  Львівська область – це 40 відсотків торфовищ, Тернопільська – 30 відсотків. Західна і Центральна Україна багаті торфовищами. У СРСР Україна видобувала і виробляла 3 млн. т енергетичного торфу. Це заміщення майже 1,3-1,4 млрд кубів газу або 10% споживання теплокомуненерго і приватного сектора», – повідомив він.
20-21 липня у Тернополі, в рамках проекту “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID, відбулась зустріч мерів міст України “Реформування ЖКГ: модернізація системи централізованого теплопостачання та впровадження альтернативної енергетики в місті Тернополі”.
Нагадаємо, група компаній «Промгазтехнологія», до складу якої також входить ТОВ «Тернопільтепло», реалізує проект модернізації 7 котельнь КП «Тернопільтеплокомуненерго» вартістю 72 млн. грн (від проекту до запуску). Вони сукупно продукуватимуть 18 МВт тепла. Очікується заміщення природного газу  в межах 8 млн. кубометрів у рік. Тобто економія газу становить 60 млн. гривень.
Олег Воєводкін понад 15 років працює в галузі теплопостачання та енергетики. Поміж багатьох реалізованих ним проектів, велика кількість вироблених та модернізованих котлів та печей: на “Шатріщенскому цегельному заводі”, “Іршанському ГЗК”, “Вільногірському ГЗК”, “Маріупольському металургійному комбінаті”, “Азовсталі”, “Запоріжалюмінії”, “Побузькому феронікілевому комбінаті”; модернізація системи сірко і газоочистки агломашин для “Запоріжсталі”; встановлення блочнотранспортабельних котельних установок: понад сотня збудованих об’єктів в Україні; реконструкція газових котлів та печей для “KNAUF Ukraine”, розробка і встановлення систем сушки харчових продуктів для підприємств в Україні, Туреччині та Китаї. Досвід роботи і реалізації проектів в Чехії, Литві, Індії, М’янмі, Катарі, Туркменістані та Казахстані.
За додатковими коментарями просимо звертатись безпосередньо до Олега Воєводкіна,
тел. 097-748-60-23
 Пресслужба “Тернопільтепло”