28.03.2024 14:41
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Незабаром у Тернополі запрацює ще один центр для здійснення розрахунків за спожитий природній газ

gazpostachВпродовж останнього часу під кінець місяця, коли приходить час подавати показники за спожитий природній газ, тернополяни починають нарікати на величезні черги  біля установи ПАТ «Тернопільміськгаз» на вулиці Митрополита Шептицького, 20. Відповідає на запитання, які впродовж останніх місяців хвилюють багатьох тернополян та про те, яким є вихід із ситуації, що склалася, розповідає голова наглядової ради  ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець.

 –  Чи правда те, що тепер потрібно вистояти три черги – одну, щоб подати показники, іншу, щоб дізнатися нарахування, і третю, щоб оплатити за надану послугу. Адже раніше ці три операції можна було провести в одній касі. Чим зумовлені такі зміни, хто є його ініціатором?

Це правда. Зміни ініційовані не на місцевому рівні, а пов’язані із  початком дії закону №329-VIII “Про ринок природного газу”. Закон було опубліковано в газеті “Голос України” ще 7 травня 2015 року, але він починав застосовуватися з 1 жовтня 2015 р. Законом “Про ринок природного газу”, який закріплює усталені в Євросоюзі, економічно обґрунтовані підходи до організації роботи газового ринку, передбачений розподіл функцій оператора та функцій виробників і постачальників.

– Та чи дійсно єдиний варіант здійснити подачу показів лічильників за газ – це прийти безпосередньо на Митрополита Шептицького, 20?

  • – Насамперед, хочу нагадати, що показники лічильників у відповідності до нового Кодексу газорозподільних систем, затвердженого НКРЕ тепер слід фіксувати першого числа місяця та передати у службу до п’ятого числа. Оскільки обробка даних, переданих через деякі сервіси може зайняти декілька днів, то радимо не відтерміновувати час подачі показників до останнього дня,  а повідомляти їх вкінці місяця або впродовж наступних трьох днів після першого числа (з 1 до 3 числа).

Щодо варіантів показів лічильників, то їх є значно більше, тому черги біля установи можна розвантажити, якщо споживачі скористаються іншими доступними варіантами. Їх є достатньо для того, щоб кожен абонент зміг обрати оптимальний варіант.

Можна подати показники можна при здійснені оплати за спожитий природний газ у банківському чи поштовому відділенні. Також показники можна подати, зателефонувавши на номери: 52-46-95, 52-71-99, 52-63-78, 52-27-30, 52-72-19 (з 1 по 5 число), дізнатися стан нарахувань можна за багатоканальним  номером 51-95-95, який працює  щодня з 8 до 17 години. Однак і з додзвоном у служби часто виникають труднощі, оскільки  телефонує одночасно  дуже багато людей.  Тому ми радимо  скористатися іншими цілком доступними сервісами. Насамперед, радимо споживачам зареєструватися в «Особистому кабінеті» на сайті ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»   gazpostach.te.ua або на сайті ПАТ «Тернопільміськгаз»    tmgaz.te.ua.  Ці сайти нескладно знайти в інтернеті, послуга подачі показів лічильників за допомогою цих ресурсів абсолютно безкоштовна, здійснювати її можна в будь-який час, комфортний  для споживача.  Варто зазначити, що не обов’язково мати комп’ютер, можна подати показники  з смартфона чи за допомогою планшета. Відтак, зробити це може внук, приміром, для бабусі, щоб вона не вистоювала у чергах або не витрачала час на телефонування у службу. Інший безкоштовний сервіс для подачі показів лічильників – сайт eps.te.ua.  Для того, щоб ним скористатися, необхідно отримати спеціальний код, однак розробники передбачили можливість отримати його і в обслуговуючому підприємстві (ЖЕКу) і в ЦНАПі. Зайшовши на вказаний сайт (як і в «Особистому кабінеті»  на сайті gazpostach.te.ua), користувач не лише зможе здійснювати подачу показів лічильників, але й побачити нарахування за всі послуги, а також наявність субсидії чи пільг. Сорок тисяч наших абонентів вже оцінили переваги подачі показів через інтернет і роблять це  систематично, відтак наполегливо радимо спробувати зробити це усім. У випадку,  якщо виникають труднощі – пишіть нам на скриньку komun.press@gmail.com або на нашій сторінці у «Фейсбуці». Заходьте на наш сайт gazpostach.te.ua, щоб дізнатися усі актуальні новини про нашу діяльність, там можна знайти інформацію і про онлайн оплату, і  про онлайн подачу показів лічильників,  і про тарифи тощо.

Розкажіть детальніше про те, як можна зареєструватися в «Особистому кабінеті» на вашому сайті, з допомогою якого можна показники передавати і оплачувати за послугу? Що для цього потрібно?

– Скористатися сервісом на сайті можна після проходження простої процедури реєстрації. Щоб зареєструватися, потрібно ввести номер особового рахунку ( він зазначений на квитанції про оплату послуг газопостачання), логін, пароль та адресу електронної скриньки.  На вашу електронну споживача пошту прийде лист-підтвердження з посиланням для активації профілю. Після реєстрації споживачі можуть, авторизувавшись, заходити в “Особистий кабінет”. Для цього потрібно ввести лише логін і пароль. Якщо щось не вдається – пишіть нас на скриньку admin@gazpostach.te.ua.

Часто доводиться чути, що у деяких людей, приміром, пенсіонерів, виникають труднощі із інтернетом, це для них щось нове і складне. Як бути?

  • – Не раз доводилося чути про те, що саме пенсіонери, як найбільш дисципліновані платники за спожиті комунальні послуги, проявляють ініціативу і просять у своїх рідних такої допомоги – подати показники через інтернет. Можливо, серед них і є «любителі живого спілкування», які не довіряють інтернету і ходять щомісячно у служби для подачі показів та оплати. Це можна виправдати тим, що у касах ПАТ «Тернопільміськгаз» при оплаті не знімається комісія.  Але зараз дедалі частіше літні люди освоюють такий сервіс, як термінали самообслуговування, де також можна подавати показники лічильників при здійсненні оплати за комунальні послуги. Тут можна оплатити готівкою, а не лише за допомогою картки. Консультанти у банківських відділеннях розказують і показують, як здійснити операції із терміналами. Для тих, хто все ж категорично боїться таких сервісів, для подачі лічильників скористатися спеціальними скриньками, які розміщені на території підприємства за адресою вул. Митрополита Шептицького, 20. Подати показники за допомогою скриньок може кожен охочий,  вказавши на аркуші необхідні для цього дані: свою адресу, номер особового рахунку, прізвище, число, місяць, номер лічильника та показник.
  • З показниками розібралися – з ваших слів зрозуміло, що варіантів дійсно достатньо. Але ж оплачувати за послугу мешканці таки йдуть до вас, адже, як ви зазначили, у ваших касах не треба сплачувати комісії?
  • – Комісії у нас не беруть – це правда. Найвища  вона саме у тих установах, де люди звично оплачують – в «Ощадбанку» та «Укрпошті» (комісія у розмірі 3 гривні встановлена саме цими установами, а  не нами). Здійснити оплату з нижчою комісією можна і за допомогою «Особистого кабінету». Оплатити можна також за допомогою терміналів самообслуговування, сайт oplata.te.ua або сервіс Приват24 – тут комісія нижча, ніж в банківських установах. Оскільки для споживачів все ж важливо дізнатися суму нарахувань і значний відсоток з них таки йде у службу, найближчими днями у Тернополі буде відкритий ще один розрахунковий центр на вул. Братів Барвінських, 4.

 Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»

Уряд встановив єдину ціну на газ для населення – 6,9 гривень

 У скриньки тернополян надходять заяви про приєднання до умов постачання природного газу

До уваги споживачів: за номером 51-95-95 можна дізнатися стан рахунку за спожитий газ

Актуально: зміни у наданні субсидій на природній газ