28.03.2024 19:12
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

На Малашовецькому полігоні здійснюється процес сортування сміття та завершується облаштування станції дегазації

На сміттєзвалищі твердих побутових відходів, що у с. Малашівці Зборівського району, працює сміттєсортувальна лінія, а вже незабаром тут розпочне функціонувати і станція дегазації, за допомогою якої відбуватиметься відкачування з полігону звалищного газу та подальше перетворення його у «зелену» електроенергію.

«Вперше за десятки років нам вдалося вирішити глобальну проблему зі збором  та захороненням твердих побутових відходів. І зараз Тернопільська громада має власний сучасний полігон, де вже працює сміттєсортувальна лінія, проходить захоронення відходів та виробництво електроенергії, згенерованої зі звалищного газу полігону, – пояснив міський голова Сергій Надал. – Відтепер жителям громади не потрібно самостійно відсортовувати сміття, адже це професійно виконується на полігоні, після чого органічні сполуки підлягають захороненню. Зараз триває завершення пусконалагоджувальних робіт газогенераційної установки, і уже незабаром ми зможемо успішно постачати «зелену» електроенергію. Цим самим ми вирішимо екологічну проблему, тому що захоронення на полігоні відбувається виключно органічних відходів без хімічних сполук, а по-друге, газ метан, який утилізується, є небезпечним та часто спричиняє пожежі на полігоні».
Що важливо, відтепер з місцевого бюджету не витрачатимуться кошти на утилізацію твердих побутових відходів, адже утримання, обслуговування та рекультивація полігону відбувається за кошти компанії ТОВ «Еко-Лідер Т», з якою укладено договір про оренду земельної ділянки на 49 років. Окрім того, сусідні селища та громади сплачують кошти, які надходять до місцевого бюджету, за використання Малашовецького полігону.
Будівництво станції дегазації на полігоні проводить група компаній «Кліар Енерджі» і за словами головного інженера Іван Самусенка, наразі тут відбувається буріння вертикальних свердловин, через які відкачуватиметься шкідливий газ метан і далі по трубах транспортуватиметься до газових фільтрів, а потім спалюватиметься для виробництва електроенергії. Згенерована електроенергія подаватиметься у загальну мережу і згодом продаватиметься за зеленим тарифом. Вперше в Україні на Малашовецькому полігоні буде застосовуватися змішаний вид відбору метану (вертикальні і горизонтальні свердловини).