23.04.2024 19:17
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

На майданчику водопровідної насосної станції №4 у Тернополі триває будівництво станції знезалізнення во

Один із найбільш стратегічних об’єктів для нашого міста, де наразі тривають ремонтні роботи, а саме, станцію знезалізнення води, оглянув нещодавно міський голова Тернополя Сергій Надал.

Будівництво станції знезалізнення води та реконструкція водопровідної насосної станції третього підйому в м.Тернополі проводяться в рамках реалізації другого проєкту розвитку міської інфрастрактури, що фінансується Міжнародним банком реконструкції та розвитку.

«У Тернополі вода подається із глибин водоносного горизонту та містить в собі чимало металів. Тому вже багато років ми думали над тим, як покращити її якість та очистити. І нам вдалося залучити кошти міжнародних фінансових донорів – цей проєкт фінансує Світовий банк, на майданчику водопровідної насосної станції №4 постійно працюють консультанти міжнародної організації. І саме зараз там будується станція знезалізнення води, яка за допомогою семи груп напірних фільтрів забере всі негативні домішки і метали з води, що подається тернополянам, – повідомляє міський голова Сергій Надал. – Відповідно, це суттєво вплине на якість води, покращаться її смакові характеристики та запах. Під час будівництва використовуються найсучасніші технології, які широко поширені у США. Адже наша головна мета – це добра і очищена вода у кранах тернополян».

Сергій Надал додає, що реалізувати цей масштабний проєкт заплановано до кінця 2021 року. За цей час тут завершиться будівництво і облаштування фільтрувальної техніки та розпочнуться усі інші внутрішні роботи.

Станом на березень 2021 року на майданчику завершуються роботи з будівництва фундаменту будівлі станції знезалізнення (змонтовано 95% металоконструкцій), продовжуються роботи з будівництва резервуара оборотної води об’ємом 500 м.куб, змонтовано запірну арматуру (затвор) діаметром 800 мм на вході одного з двох водоводів, які постачають воду з Верхньо – Івачівського водозабору.

Додамо, що окрім будівництва самої станції знезалізнення продуктивністю 42 тис. м³/добу, комплексом робіт передбачено:

  • монтаж семи груп напірних фільтрів;
  • монтаж установки виробництва змішаних оксидантів та системи знезараження води;
  • монтаж системи керування на базі SCADA для роботи станції знезалізнення в автоматичному режимі;
  • будівництво лабораторно-побутово-виробничого корпусу, де розміщуватиметься центральна лабораторія КП «Тернопільводоканал» (приміщення для лабораторії контролю за якістю питної води, диспетчерська насосної станції, приміщення для інженерно-технічного персоналу, приміщення для ремонтного персоналу, тощо).

В рамках реконструкції водопровідної насосної станції ІІІ-го підйому передбачено:

  • заміна насосних агрегатів на нові;
  • заміна усіх експлуатаційних трубопроводів діаметрами з нержавіючої сталі;
  • заміна запірної арматури;
  • монтаж системи управління на базі SCADA для автоматичної роботи насосної станції.

Реконструкція електропостачання включає:

  • заміну двох та монтаж третьої кабельної лінії 10 кВ загальною протяжністю 2300м;
  • монтаж трисекційної трансформаторної підстанції та окремої двохтрансформаторної підстанції для живлення станції знезалізнення;
  • монтаж кабельної каналізації на майданчику.