19.04.2024 16:56
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Набули чинності мінімальні вимоги до енергоефективності будівель

В Україні Мінрегіоном за участю Держенергоефективності розроблено та встановлено мінімальні вимоги до енергоефективності будівель.
Відповідний наказ

Мінрегіон

№ 260 від 27.10.2020 вже набув чинності.

Мінімальні вимоги визначено на основі розрахованих даних для еталонних будівель, з урахуванням вимог до теплотехнічних характеристик огороджувальних конструкцій та енергетичної ефективності інженерних систем.
📌 Так, класу «С» потрібно дотримуватися при новому будівництві та реконструкції, що веде до зміни функціонального призначення будівлі.
📌 Крім цього, мінімальні вимоги встановлено до питомого енергоспоживання при опаленні та охолодженні, опору огороджувальних конструкцій будівлі та до енергоефективності інженерних систем.
«Мінімальні вимоги щодо енергоефективності – це загальновживана практика ЄС🇪🇺.
Дотримання зазначених норм буде стимулом до підвищення рівня енергоефективності у будівлях, економії енергоресурсів та витрат», – прокоментував т.в.о. Голови Держенергоефективності

Kostiantyn Gura
Як пояснив К.Гура, споживання енергії у будинках, зведених з дотриманням мінімальних вимог енергоефективності, буде меншим, ніж у більшості існуючих будівлях. Відповідно, платіжки мають бути меншими, ніж у будинках, які побудовано за старими нормами.
Крім цього, будівля із високим класом енергоефективності має довший термін експлуатації.
Розрахунок мінімальних вимог енергетичної ефективності будівлі визначається наказом Мінрегіону від 11 липня 2018 року №169 «Про затвердження Методики визначення енергетичної ефективності будівель» із врахуванням змін, затверджених наказом Мінрегіону від 27 жовтня 2020 року №261: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1254-20#Text.