26.04.2024 16:51
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Мінрегіон спільно з урядовими експертами та представниками бізнесу розробляє шляхи реформування сфери поводження з твердими побутовими відходами

kistionСитуація, що склалася в Україні у сфері поводження з відходами виробництва і споживання потребує невідкладного прийняття дієвих заходів.

Таку думку висловив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Кістіон в ході круглого столу на тему: «Реформа сфери поводження з відходами упаковки: на шляху до ЄС», що відбувся 9 квітня в будинку Уряду.

Під час заходу, проведення якого ініційовано Міністерством економічного розвитку і торгівлі України за підтримки Американської торгівельної палати в Україні, Європейської Бізнес Асоціації та Української Пакувально-Екологічної Коаліції, учасники обговорили питання щодо реформування сфери поводження з відходами упаковки у відповідності з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, а також створення відповідної законодавчої бази для дерегуляції та ефективного функціонування галузі.

«В Україні стрімко зростає не тільки кількість, а й різновид твердих побутових відходів (ТПВ), у складі яких значну частину становить саме використана упаковка. Облік утворення, переробки та утилізації відходів упаковки як вторинної сировини на державному рівні майже не проводиться. Натомість весь тягар вирішення з цих питань і фінансове забезпечення заходів щодо роздільного збирання відходів упаковки перекладено на місця та їх бюджети», – повідомив Володимир Кістіон.

За його словами, сьогодні система роздільного збирання впроваджується за рахунок коштів від квартирної плати, а повинна за рахунок виробників товарів в упаковці. Саме тоді, на думку Першого заступника Міністра, з’явиться економічний стимул та зменшиться фінансове навантаження на мешканців.

Для вирішення цього питання робочою групою, створеною Мінрегіоном за участі фахівців Мінприроди, Мінекономрозвитку, представників бізнесу та органів місцевого самоврядування, розроблений та опрацьований проект Закону України «Про упаковку та відходи упаковки», яким передбачається, зокрема, впровадження принципу розширеної відповідальності виробника.

«Головною метою цього законопроекту є удосконалення в Україні системи роздільного збирання побутових відходів, комплексної переробки та утилізації відходів упаковки, збільшення обсягів їх використання як вторинної сировини. Крім того ми сподіваємося, що його прийняття сприятиме створенню умов для добросовісної конкуренції між суб’єктами господарювання у цій сфері, впровадженню європейського досвіду функціонування такої системи, забезпеченню екологічної безпеки та запобіганню негативному впливу відходів упаковки на здоров’я людини», – зазначив Володимир Кістіон.

У засіданні круглого столу взяли участь представники Мінекономіки, Мінрегіону, Мінекології, Державної регуляторної служби України, Американської торгівельної палати в Україні, а також представники бізнес-спільноти – компанії-члени Американської торгівельної палати та Європейської Бізнес Асоціації, голови інших галузевих об’єднань.

09.04.2015

www.minregion.gov.ua