28.03.2024 23:09
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Між тернопільськими багатоповерхівками – «трояндовий рай»

osbb (3)«Трояндовим раєм»  називають між собою тернополяни прибудинкову територію будинків, що на вул. Чалдаєва, 13 та 17.

Величезна кількість трояндових кущів різних видів та найрізноманітніших кольорів тішить очі перехожих та мешканців багатоповерхівок. Усі етапи догляду взяв на себе голова ОСББ вказаних будинків Сергій Лупак. Саме він діставав кущі з різних міст України, висаджував їх та здійснює догляд за ними.

  • Було вже декілька неприємних випадків, коли кущі крали. Щоб запобігти крадіжкам, ми облаштували двір камерами відеоспостереження. Зараз, коли все цвіте, мешканці часто просять «щепок», однак, на жаль, лише одиниці допомагають доглядати за квітами.

Хоча й живуть  у одному ОСББ, тобто, є співвласниками та господарями прибудинкової території, однак докладати зусиль до благоустрою не поспішають, констактує Сергій Лупак.osbb (5)

  • Люди звикли до того, що хтось має прийти і все зробити. Але ні ЖЕК, ні будь-хто усі можливості для того, щоб подбати про красу власного двору і відповідальність за це падає на їхні плечі. Досвід підказує, що лише одиниці усвідомлюють свою відповідальність в об’єднанні співвласників і продовжують очікувати на те, що все зробить «хтось», – каже молодий чоловік.

На думку Сергія Лупака, висадити квіти поблизу будинку та доглядати за ними може будь-хто. Тобто, теоретично, «трояндовим раєм» може стати будь-який двір, не залежно від того, чи він обслуговується ЖЕКом, чи є ОСББ. Більш складними у вирішенні є питання, які вимагають вкладення коштів. osbb (19)Та з залученням бюджетних коштів було відремонтовано асфальтобетонне покриття  дворів на вул. Чалдаєва, 13 та 17 та вхідні сходи з пандусом.  За власні кошти ОСББ облаштувало в підвалі багатоповерхівки спортзал, дитячий майданчик, відремонтувало входи  у підвали, замінили лежак холодного водопостачання, на 90% замінено лежаки системи опалення в будинках, а також придбало сніговідкидальну машину та три косарки.  . Також Сергій Лупак вигадав нехитрий механізм, який може захистити мешканців його будинків від падіння фасадної плитки. Він каже, що без труднощів не буває, та якщо за роботу беруться ініціативні та відповідальні люди, то діяльність ОСББ буде успішною.

Фахівці управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР вітають ініціативу об’єднання мешканців тернопільских багатоповерхівках в ОСББ. Крім того, нещодавно для цього була підготована законодавча база. Мінрегіон  підготував законопроект про житлово-комунальні послуги, який передбачає створення ринку послуг з управління та можливість співвласників багатоквартирного будинку самостійно визначати управителя свого будинку.   Передбачається також спрощений механізм укладення договорів щодо надання послуг у багатоквартирному будинку та чітко розмежовуються права і обов’язки споживача, виконавця послуг та управителя», – зазначається у повідомленні.osbb (30)

КМДА планує підтримувати ОСББ та ЖБК в реалізації проектів з енергозбереження житлових будинків. У Тернополі для втілення цих задумів уже почали реалізацію програми енергоефективності.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР