24.04.2024 20:22
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Михайло Дереворіз: «Найкраще в роботі – мій колектив»

m_derevorizОдин із найпрогресивніших серед  директорів тернопільських підприємств, що обслуговують житловий фонд, Михайло Дереворіз  з нагоди п’ятнадцятиріччя очолюваного ним ПП «Східний масив» розповів про основні віхи становлення справи його життя.

Шлях від сантехніка до директора підприємства

Свій робочий шлях Михайло Дереворіз почав з того, що, закінчивши у 1985 році житлово-комунальний технікум, в перші місяці після цього працював слюсарем-сантехніком у ЖЕК 13 ЖБК в Тернополі.

Після служби в армії у 1987 році Михайло Євгенович продовжив працю на комунальній ниві вже в якості майстра ремонтної бригади  у ЖЕК №6, а вже з 1991 року працював головним інженером ЖЕКу. Кар’єрне зростання продовжилося у 1994 році, коли Михайло Дереворіз став заступником начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР. Однак через чотири роки, у 1998 році, почалася нова сторінка роботи пана Дереворіза в обслуговуючому підприємстві: він стає  начальником ЖЕКу  №2, який 1 квітня 2001 року перетвориться у ПП «Східний масив».

Shidnuy_masyv (2)

Михайло Дереворіз перерізає стрічку під час урочистого відкриття ПП “Східний масив”, 2001 рік

– Недосконалість тодішнього податкового законодавства заганяла у глухий кут, та, водночас, змушувала шукати  якісь альтернативні рішення. До того моменту, поки було створене приватне підприємство, необхідно було сплачувати ПДВ по першій події. Це означає, що ми ще не отримували коштів від споживачів, а вже необхідно було віддавати державі ПДВ у розмірі 20%. На той час ми могли розпоряджатися коштами в сумі не більше 6-8 тисяч гривень, але навіть тоді це була дуже мізерна сума.

Shidnuy_masyv (1)

Урочисте відкриття ПП “Східний масив”, 2001 рік

Ми намагалися вчасно виплачувати заробітну плату працівникам підприємства і перебиватися ремонтами у найкритичніших моментах, бо коштів бракувало катастрофічно. Тоді залишалося лише мріяти про таку звичну сьогодні послугу, як ремонт сходових кліток, – пригадує Михайло Дереворіз.— В 1998 році в Україні на основі Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» була запроваджена  «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого

Shidnuy_masyv (3)

Освячення приміщення новоствореного ПП “Східний масив” у день відкриття, 2001 рік

підприємництва». Однак комунальне підприємство не могло скористатися спрощеною системою. Відтак, у рамках  реалізації реформи житлового господарства,  було створене приватне підприємство «Східний масив», яке, врешті, почало поступово  спинатися  на ноги.

«Східний масив» на другій хвилі

Як розповідає пан Михайло, «Східний масив» був не першим приватним підприємством у Тернополі.  В рамках реалізації тієї ж реформи житлового господарства було здійснено відбір суб’єктів господарської діяльності і визнано переможцями конкурсу та надавачами послуг за виконання робіт по утриманню будинків та прибудинкових територій  і «першими ластівками» у січні 2001 року стали підприємства під керівництвом Олега Лемеги (ПП «Дружба сервіс житло-1» та Мирослави Ленчишин (ПП «Сонячне») . А вже підприємство Михайла Дереворіза та ще декілька інших наслідували колег у так званій «другій хвилі». Впродовж року приватними стали усі тернопільські ЖЕКи, що допомогло поступово, маленькими кроками, вибратися із глибокої депресії, у якій обслуговуючі підприємства перебували в часи «гарячих дев’яностих».

sh

Робочі моменти

–           Перше, за що я взявся, це – ремонти сходових кліток,  які раніше, поки підприємство було комунальним, були просто чимось нереальним. Другим ключовим моментом  на той  час для підприємства став ремонт покрівель з застосуванням нових технологій. Тоді, як і зараз, намагалися зробити все совісно та якісно, надолужити все згаяне. Наша робота була достойно оцінена мешканцями: на момент, коли ми заснували підприємство, на його балансі було всього 86 будинків, сьогодні ми утримуємо вдвічі більше – 196 будинків. У 2001 наш колектив налічував сімдесят чоловік, а сьогодні у нас вже 114 працівників, – з гордістю зазначає Михайло Євгенович. – Мій колектив – хороший, згуртований, працьовитий. І це – найкраще, що є у моїй роботі.  Що найважче? Вже стільки досвіду є, що нічого не важко робити. Засмучує тільки те, що тернополяни не особливо шанують роботу комунальників: нищать газони, ламають лавки, крадуть дерева, пишуть на стінах…

«Житлово-комунальне господарство – справа мого життя»

pp (107)

Робочі моменти

Однак  Михайло Євгенович сповнений ідей та впевнено крокує у ногу з часом, перебираючи досвід інших міст та країн (свого часу Михайло Дереворіз їздив на стажування до Польщі та США). Підприємство «Східний масив» перше з-поміж інших тернопільських підприємств, у якого з’явився свій інтернет-сайт, скориставшись яким мешканці можуть дізнатися чимало корисної інформацію. Приміром, графік роботи, оголошення та перелік платних послуг підприємства «Східний масив». На сайті www.east.te.ua можна залишити своє звернення з приводу діяльності підприємства у «Приймальні», і навіть посміятися з рубрикою «комунальний гумор» чи подивуватися, переглянувши фото в рубриці «Обережно, вандалізм!»

Пройшовши непростий  шлях від слюсаря-сантехніка до директора приватного підприємства, Михайло Євгенович ні про що не шкодує. Можливостей було чимало, і, пригадує Михайло Євгенович,  свого часу отримав навіть пропозицію здобувати фах журналіста у Москві. Однак, на його думку, кожен має займатися своєю справою.

rem–           Я  вважаю, що у кожного в житті є своя місія. Якби я мав стати журналістом  чи працювати в іншій галузі, то зараз це і робив би. Моя місія – житлово-комунальне господарство. І я радий, що мені пощастило працювати саме зараз, в оточенні саме тих людей, які знаходяться поряд. Також хочу висловити вдячність кожному представнику нашого колективу та побажати усім міцного здоров’я, радості, вдячності та шани від тернополян!

Тернопіль житлово-комунальний