24.04.2024 10:50
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Мешканці багатоповерхівок управлятимуть спільним майном у зручний для себе спосіб, – Андрій Білоусов

Для ефективної експлуатації та утримання спільного майна багатоквартирних будинків Мінрегіон пропонує мешканцям багатоповерхівок альтернативні способи управління спільним майном. Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов.

Сьогодні Верховна Рада України у першому читанні прийняла проект Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

«Цей законопроект враховує інтереси всіх співвласників, визначає їхні права, обов’язки і відповідальність щодо утримання та управління багатоквартирним будинком. Ми заклали норму, яка передбачає, що найважливіші рішення щодо розпорядження та управління спільним майном прийматимуться більшістю голосів співвласників. При цьому запроваджується принцип пропорційності голосів співвласників відповідно до їхньої частки у спільному майні та процедури письмового опитування водночас із процедурою скликання загальних зборів», – пояснив Андрій Білоусов.

Він також повідомив, що законопроект визначає альтернативні моделі управління спільним майном у багатоквартирному будинку: самостійно, у тому числі шляхом створення ОСББ, або передачі всіх або частини функцій на підставі договору фізичній особі-підприємцю чи юридичній особі – управителю.

За словами Андрія Білоусова, розподіл відповідальності та витрат співвласників на утримання будинку, згідно проекту закону, відбуватиметься пропорційно до їхньої частки у спільному майні.

 

www.minregion.gov.ua