19.04.2024 04:25
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Комітетом ВРУ з питань ПЕК прийнято рішення щодо направлення законопроекту №4334 стосовно стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел для розгляду у 2-му читанні

8 лютого члени Комітету ВРУ з питань ПЕК на своєму засіданні розглянули та схвалили законопроект №4334 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=58568) щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел енергії, який було доопрацьовано Держенергоефективності спільно з народними депутатами та експертним середовищем. Комітет рекомендує Парламенту прийняти зазначений проект Закону України у другому читанні.
«Законопроект потребує якомога швидшого прийняття в Парламенті, тому що він є інструментом зменшення газової залежності всієї країни. Проектом Закону пропонується затвердити на законодавчому рівні процедуру тарифного стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел», – прокоментував Голова Держенергоефективності Sergiy Savchuk.
Основна ідея законопроекту полягає у встановленні органами місцевого самоврядування тарифу на тепло з альтернативних джерел на рівні 90% від діючого тарифу на тепло з газу для потреб бюджетних установ та населення.
Таким чином, планується створити в Україні прозору схему розрахунку, встановлення та перегляду тарифів на тепло «не з газу» і, головне, – надати інвесторам на законодавчому рівні гарантії щодо повернення вкладених інвестицій і отримання прибутку.
Прийняття та реалізація законопроекту № 4334 дозволить:
 створити сприятливі умови для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій у виробництво тепла з альтернативних джерел;
 скоротити імпорт газу на понад 3 млрд м3 та залишити в економіці держави щонайменше 600 млн доларів, а з урахуванням мультиплікатору – понад 3 млрд доларів;
 знизити собівартість теплової енергії та тарифи для кінцевих споживачів;
 збільшити до 20 тисяч кількість нових робочих місць, зокрема, при вирощуванні, збиранні та транспортуванні місцевих видів палива, виробництві необхідного обладнання, що суттєво збільшить надходження до місцевих бюджетів.
Найближчим часом законопроект буде розглянуто на засіданні Верховної Ради України.

Держенергоефективності щиро дякує народним депутатам України, які проголосували за зазначений законопроект та підтримали розвиток відновлюваних джерел енергії при виробництві тепла, зокрема:
Домбровський Олександр Георгійович, Лев Підлісецький, Іоффе Юлія Якович, Бондар Михайло Леонтійович (https://www.facebook.com/profile.php?id=100006099828041), Бандуров Володимир Володимирович, Лівік Олександр Петрович (https://www.facebook.com/pe…/Олександр-Лівік/100012913485475), Мартовицький Артур Володимирович (https://www.facebook.com/avmartovitskiy?fref=ts), Лопушанський Андрій Ярославович (https://www.facebook.com/AndrewLopushansky?ref=br_rs).

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України

#відновлювана_енергетика #інвестиції