19.04.2024 06:22
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Капремонт двору на вулиці Пилипа Орлика, 1 виконаний відповідно до ДБН, роботи на завершальному етапі

Днями у соцмережах тернополянка Elena Freeman  поширила інформацію про незадовільний капремонт у дворі на вулиці Орлика, 1. Дописом поділилися окремі тернопільські сайти. Для з’ясування реального стану речей  та у відповідь на скаргу мешканки представники управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР та відділу технічного нагляду ТМР спільно з  підрядником сьогодні, 22 серпня,  повторно оглянули територію, щоб з’ясувати, чи дійсно є причини для обурення.

Мешканка скаржиться на те, що замість еко-парковки облаштували секції для паркування авто із бруківки, на що підрядник пояснює, що до такого рішення дійшли спільно із мешканцями багатоповерхівки. Також на прохання мешканців було змінене і місце розташування самої парковки. Щодо облаштування відмостки із бетону, то це передбачено проектом. При облаштуванні відмостки даної ділянки здійснювати роботи із застосуванням асфальтобетону було не

доцільним, оскільки, за словами підрядника, технологічно це було не раціонально. Відстань від вантажівки  до відмостки будинку доволі значна тому при влаштуванні відмостки з асфальтобетону не вдалося б зробити це якісно. Адже при перевезенні асфальту він остигає і перетворюється у пористе покриття, не виконуючи своєї функції захисту фундаменту від вологи. Крім того, немає технічної змоги втрамбувати його щільно, адже каток не може заїхати на відмостку, тому було прийняте рішення облаштувати бетонне покриття, яке нічим не поступається за функціональністю асфальтобетонній відмостці.

 

Сходи, які будуть відремонтовані найближчим часом

Дійсно, ще не виконаний ремонт одного сходового маршу на прибудинковій території, але підрядник не відмовляється від виконання цих робіт, які передбачені проектом. Причиною відтермінування робіт він називає переведення працівників на інші об’єкти, де виникла термінова необхідність у додатковій робочій силі та не завершене фінансування даного об’єкту. Ремонт сходів та облаштування перил у дворі на вулиці Орлика, 1 заплановано здійснити найближчим часом.

–          При здійснені ремонту були враховані всі думки мешканців, при виконанні робіт -дотримані усі державні будівельні норми, зокрема, щодо ухилів для відведення дощових вод, – пояснює Ігор Швайка, директор ПП «Швайка», що здійснювало тут капремонт. – Двір має кут, тобто він не рівний, тому дощові води просто фізично тут стояти не можуть, але уникнути попадання дощових вод у двір ми не можемо. Водовідведення у дворі виконано якісно з врахуванням усіх технічних можливостей та особливостей рельєфу даної ділянки.

Як зауважує  заступник начальника відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР В’ячеслав Мокляк, документація для проведення капремонту двору була розроблена відповідно до державних будівельних норм та пройшла державну експертизу. Також  перед початком робіт були проведені збори з мешканцями, на яких люди мали можливість ознайомитися з документацією та були враховані побажання мешканців. На сьогоднішній день об’єкт профінансований частково. Роботи на ньому ще не завершені, зокрема ще мають бути здійснені роботи із облаштування сходів.

  • Найближчим часом підрядник закінчить ремонт сходів з влаштуванням перил. Якщо в мешканців буде бажання підсипати землю на зелені зони, провести благоустрій і т.д. – вони можуть обговорювати цю можливість із обслуговуючим підприємством, – зазначив В’ячеслав Мокляк.

Інженер відділу технічного нагляду ТМР Роман Новачук зазначає, що всі роботи у вказаному дворі виконані відповідно до проектно-кошторисної документації. На сьогоднішній день роботи ще не завершені, ще не прийняті всі акти виконаних робіт, відповідно вони – не оплачені.

Тернопіль житлово-комунальний