19.04.2024 23:19
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Кабмін України затвердив зміни до механізму монетизації субсидій

Кабінет Міністрів затвердив зміни до механізму монетизації субсидій, які передбачають розрахунок квартирної плати (утримання будинків, будівель і прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком і плату за інші послуги на підставі інформації управлінь соцзахисту щодо пільг і субсидій.

“Сьогодні (в середу – ІФ) Кабмін підтримав цей проект, який удосконалить механізм перерахунку субвенцій із державного бюджету на оплату пільг і житлових субсидій. Нові правила застосовуються з 1 січня 2018 року”, – написав міністр фінансів Олександр Данилюк на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Він також уточнив, що казначейство перераховуватиме кошти на рахунки в банківських установах.

“Ми також врахували інтереси надавачів послуг із водопостачання та водовідведення, а також централізованого теплопостачання”, – зазначив О. Данилюк.

Як повідомлялося, наприкінці січня управління соціального захисту населення почали розсилати ОСББ і ЖБК листи з вимогою негайно відкрити в казначействі рахунки зі спеціальним режимом використання окремо за кожним видом послуг, що надаються (теплопостачання, гаряче водопостачання, утримання будинку та прибудинкової території).

За рішенням Мінфіну, на ці рахунки планувалося відшкодовувати субсидії та пільги з можливістю використання коштів виключно для оплати енергоносіїв та води. В разі практичної реалізації такого сценарію ОСББ і ЖБК із великим відсотком пільговиків і субсидіантов не змогли б виплачувати заробітні плати своїм штатним співробітникам, закуповувати необхідні матеріали та виконувати ремонти.

Пізніше О.Данилюк заявив, що цю проблему вже вирішено. “ОСББ не є підприємствами. Ми проводитимемо розрахунки на їхні рахунки”, – зазначив він, додавши, що “гроші пішли вже вчора”.

Минулого тижня Мінфін заявив про створення робочої групи з представників ОСББ, щоб спільно напрацювати варіанти виходу з ситуації, що склалася. Було ухвалено рішення закрити казначейські рахунки, відкриті ОСББ у 2018 році для отримання пільг і субсидій.