23.04.2024 22:50
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

З 1 травня тернополяни за воду й стоки платитимуть більше

vvodЗ 1 травня тернополяни за воду й стоки платитимуть більше. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, 26 березня ухвалила рішення про часткове корегування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для 40 водоканалів України. Серед них і КП «Тернопільводоканал».

За словами начальника планово-економічного відділу КП «Тернопільводоканал» Володимира Водовіза, з 1 травня вартість метра кубічного води та стоків зросте на 9, 7% та становитиме 8, 256 грн. (коли заокруглити – 8, 26 грн. з ПДВ).

«Причиною коригування тарифів є зростання вартості електроенергії на 28, 2%. від травня 2014-го до березня 2015-го, – зазначає Володимир Євстахійович. – Фактичний тариф у березні 2015-го становить 1,6646 грн./кВт.год, а в розрахунку тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, які діють з 1 липня 2014-го, врахований – 1,2984 грн./кВт.год. Оскільки витрати на електроенергію в структурі собівартості послуг КП “Тернопільводоканал” становлять майже 40% , то таке зростання ціни призводить до збільшення місячної суми оплати за енергоносії в розмірі близько 700 тис. грн., для яких на підприємстві відсутнє джерело відшкодування».

Водоканалівець вкотре наголошує: Нацкомісія 26 березня здійснила лише часткове корегування тарифів на централізоване вопостачання та водовідведення. КП «Тернопільводоканал» вже подало документи на повний перегляд тарифів. У розрахунках враховано витрати на пально-мастильні матеріали, вартість яких зросла в кілька разів, порівняно із закладеною у нині діючих тарифах,  матеріали, необхідні для щоденної роботи підприємства, а також видатки на податки та збори, а ще …ціну електроенергії, що знову підскочила. Усе загалом потягне ще майже на 10% зростання вже діючих з 1 травня тарифів.

Однак мешканці багатоквартирних будинків платитимуть більше ще майже на 70 коп. Причина – Постанова Кабміну №532 від 1 жовтня 2014 року «Про  внесення змін до Постанови №869», якою затверджується порядок формування тарифів на послуги централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем). Відповідно до нового порядку у тариф буде включено вартість абонентського обслуговування та повірки квартирних лічильників. Нині ці послуги прописуються окремими рядками у рахунках споживачів та оплачуються додатково.

Зважаючи на все це, тернополянам, які живуть у багатоквартирних будинках, за метр кубічний води та стоків доведеться викласти майже 10 грн., а в приватному секторі – 9 , 16 грн. Але це згодом…

Наразі ж  Володимир Водовіз рекомендує споживачам до кінця квітня подати покази лічильників та розрахуватись за спожиті у квітні послуги ще за старою ціною – 7, 52 грн. за метр кубічний води і стоків. Адже від 1 травня платити їм доведеться вже по-новому – 8, 26 грн за метр кубічний води та стоків.