28.03.2024 17:18
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

З першого квітня змінився розмір квартплати для тернополян

Підвищенням мінімальної заробітної плати уряд спричинив ланцюгову реакцію збільшення вартості товарів і послуг, зокрема комунальних. Підвищення мінімальних зарплат і пенсій традиційно тягне за собою зростання цін. З проблемою виплати заробітної плати своїм працівникам у відповідності до нововведення уже зіткнулися керівники обслуговуючих підприємств, адже у тарифі на обслуговування багатоповерхових будинків не було передбачено такого значного підвищення заробітної плати працівникам. Тому підприємства, що надають послуги з утримання будинків та спору і прибудинкових територій, ще в січні провели розрахунки, які переконливо показали необхідність коригування тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій.

Другим фактором, що змусив переглянути діючі тарифи, став черговий етап здорожчання електроенергії, яка є однією із основних складових тарифу послуги з утримання будинків та споруд і включає в себе освітлення сходових кліток, підвалів та електропостачання ліфтів.  Нагадуємо, в діючому тарифі закладена вартість електроенергії 0,63 гривні, а вже від першого січня 2017 року вона становить 1,43 гривні. Нагадаємо, що дворічний графік підвищення тарифів на електроенергію для населення комісія затвердила ще в лютому 2015 року. Відповідно до нього з 1 березня 2017 року підвищила мінімальний тариф на електроенергію для населення до 1,68 грн / кВт.

Як ми вже повідомляли, на засіданні виконавчого комітету, яке відбулося 15 березня, управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології делегували повноваження встановлювати та коригувати тарифи на житлово-комунальні послуги. Це означає, що тарифи за обслуговування багатоповерхових будинків будуть коригувати та встановлювати для кожного будинку окремо. Дане рішення набуло чинності з 15 березня 2017 року.

Відтак, вже від першого квітня для тернополян нарахування будуть здійснюватися за новими тарифами. Відповідні розрахунки кожного з підприємств були надані в управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР та розглянуті тарифною комісією, в результаті  чого для кожної багатоповерхівки були встановлені окремі тарифи з врахуванням основних показників по будинку, структури витрат і розрахунку коригуючого коефіцієнта. Із змінами по кожному будинку мешканці зможуть згодом ознайомитися на нашому сайті. Наразі пропонуємо до вашої уваги середньозважені дані щодо тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у Тернополі.

  • Після коригування тарифу мінімальне середньозважене значення збільшується від 2,03 гривень за м.кв. (без ПДВ) до 3,3 гривень за м.кв. (без ПДВ) у будинках без ліфтів. Максимальний тариф по Тернополю у будинках з ліфтами буде коливатися у межах між 2,448 гривень за м.кв. (без ПДВ) та 3,99 гривень за м.кв. (без ПДВ). В обох випадках застосований коригуючий коефіцієнт 1,63, – коментує Надія Кравець, начальник фінансово-бухгалтерського відділу управління житлово – комунального господарства, благоустрою та екології ТМР. – Якщо взяти за зразок середню квартиру з площею 60 м. кв, то мінімальна вартість, яку сплачував споживач до коригування, становила 121, 8 гривень в місяць, а з 1 квітня плата становитиме 198,6 гривень в місяць (у  будинку без  ліфта). В будинках з ліфтами квартплата за ту ж саму квартиру розміром 60 м. кв. буде коливатися від 146,8 гривень за місяць до 236,4 гривень за місяць.

Як вже було зазначено, наведені фахівцем дані – це лише середні значення, а для кожного будинку вже встановлений окремий тариф. Для мешканців, які отримують субсидії, жодних змін не відбудеться, адже із збільшенням тарифу автоматично коригується і сума субсидії.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР