19.03.2024 08:13
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Закликаємо тернополян обрати тип договірних відносин з виконавцями послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води!

Відповідно до чинного законодавства співвласники усіх багатоквартирних будинків повинні самостійно обрати одну з моделей організації договірних відносин за кожним видом комунальних послуг (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії). Укласти договір про надання послуги з постачання теплової енергії потрібно також і споживачам КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» (далі – Виконавець). У межах одного багатоквартирного будинку дозволяється обрання різних моделей організації договірних відносин за різними видами комунальних послуг.

Договори можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин та для різних категорій споживачів:

 

Індивідуальний споживач – фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об’єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги;

Колективний споживач – юридична особа, що об’єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги;

Колективний договір про надання комунальних послуг – договір про надання комунальних послуг, який укладається з виконавцем комунальних послуг за рішенням співвласників (на умовах, визначених у рішенні співвласників (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку) та є обов’язковим для виконання всіма співвласниками.

Пропонуємо тернополянам ознайомитися із усіма видами договірних відносин, передбачених чинним законодавством:

  1. ТИПОВИЙ ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ДОГОВІР
    про надання послуги з постачання теплової енергії з обслуговування внутрішньобудинкових систем

Укладається з кожним співвласником багатоквартирного житлового будинку. Виконавець комунальної послуги за індивідуальним договором забезпечує відповідність кількісних та якісних характеристик послуги встановленим нормативам на межі внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку та інженерно-технічних систем приміщення Споживача.

Обслуговування і поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання послуги з постачання теплової енергії та гарячої води, здійснюються Виконавцем.

Споживач вносить плату Виконавцю, яка складається з:

І. Плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затвердженого тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги; ознакою якості надання послуги є наявність у помешканні споживача температури 18 

ІІ. Плати за абонентське обслуговування, граничний розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України;

ІІІ. Плати за обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем, що забезпечують надання послуг з постачання теплової енергії, гарячої води у багатоквартирному будинку.

  1. ТИПОВИЙ КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР
    про надання послуги з постачання теплової енергії

Укладається від імені та за рахунок співвласників багатоквартирного будинку через уповноважену ними особу (Управителя), обрану під час зборів. Розрахунки за послуги здійснюються між Споживачем та Виконавцем через Управителя.
Виконавець несе відповідальність перед Споживачем за забезпечення нормативних показників послуги на межі централізованих інженерно-технічних систем постачання послуги Виконавця та внутрішньобудинкових систем будинку.

Плата Виконавцю за цим договором складається із плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених ціни/тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги, визначеного відповідно до законодавства.

  1. ТИПОВИЙ ДОГОВІР
    з колективним споживачем про надання послуги
    з постачання теплової енергії
    Укладається з об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (наприклад, ОСББ) або з іншою юридичною особою, що об’єднує всіх Споживачів без проведення будинкових зборів. Розрахунки за послуги здійснюються між Споживачем та Виконавцем через ОСББ.

Виконавець несе відповідальність перед Споживачем за забезпечення нормативних показників послуги на межі централізованих інженерно-технічних систем постачання послуги Виконавця та внутрішньобудинкових систем будинку.

Плата Виконавцю за цим договором складається із плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених ціни/тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги, визначеного відповідно до законодавства.

  1. ТИПОВИЙ ДОГОВІР
    з власником (користувачем) будівлі
    про надання послуги з постачання теплової енергії

Укладається з юридичною або фізичною особою. Розрахунки за послуги здійснюються між Виконавцем та юридичною або фізичною особою, яка є власником (користувачем) будівлі.

Виконавець несе відповідальність перед Споживачем за забезпечення нормативних показників послуги на межі централізованих інженерно-технічних систем постачання послуги Виконавця та внутрішньобудинкових систем будівлі.

Плата Виконавцю за цим договором складається із плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затвердженого тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги.

Просимо звернути увагу:  При виборі Споживачем типового індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії з обслуговування внутрішньобудинкових систем (№1) КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» зобов’язане забезпечити у помешканні споживача нормативну температуру 18 . Якщо температура не відповідає вказаному нормативу – споживач має звертатися для усунення неполадок  до  КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», а у проміжок відсутності чи незадовільної якості теплоносія за наявності відповідних актів для даного споживача буде проведений перерахунок. Увага! У межах одного будинку споживачі можуть обрати лише один вид договірних відносин із надавачем послуги! Якщо це типовий індивідуальний договів про надання послуги з постачання теплової енергії з обслуговування внутрішньобудинкових систем (№1), то він укладається поквартирно з усіма мешканцями багатоквартирного будинку. Укладення індивідуального договору не можливе у випадку, якщо будинок уклав інший договір (колективний, з колективним споживачем або ж з власником будівлі (№№ 2, 3, 4, 5)).

Також при укладанні споживачем інших типів договорів (№№ 2, 3, 4, 5) Виконавець несе відповідальність перед споживачем за забезпечення нормативних показників послуги лише на межі централізованих інженерно-технічних систем постачання послуги Виконавця та внутрішньобудинкових систем будівлі. А саме, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» зобов’язане  забезпечити нормативну температуру, передбачену договором, на будинковому тепловому лічильнику. Якщо температура  у помешканні не відповідає нормативній – споживач звертається для усунення неполадок до голови свого ОСББ або управительської компанії.  Перерахунок від  КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» можливий лише у випадку, якщо теплоносій, який подається у будинок, не відповідає параметрам (температура та тиск теплоносія), передбаченим договором, про що свідчать дані теплового лічильника на вході до будинку.

Закликаємо тернополян обрати один із наведених типів договорів!

Договори про надання комунальних послуг, у тому числі із співвласниками багатоквартирних будинків, які не прийняли рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг, мають бути укладені виконавцями відповідних комунальних послуг протягом двох місяців з дня набрання чинності рішенням Кабінету Міністрів України про затвердження типових публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг.

У разі якщо споживачі не визначаться, законодавством передбачено укладення типового індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії у двомісячний термін за замовчуванням.

  1. ТИПОВИЙ ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ДОГОВІР
    про надання послуги
    з постачання теплової енергії

(укладається за замовчуванням )

Першого травня 2021 набрав чинності Закон України від 03.12.2020 No1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (далі – Закон No1060). Згідно із змінами, внесеними Законом No 1060 до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон), передбачено запровадження публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг.

Це закон, який передбачає спрощення процедури укладення договорів з виконавцями послуг, а саме – публічний договір приєднання, підприємства зможуть одномоментно перевести усіх споживачів на нові договори. Це дозволить зменшити фінансові витрати та заощадити час як виконавцю, так і споживачам.

Публічні договори приєднання вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг. Публічні договори приєднання про надання комунальних послуг з власниками індивідуальних (садибних) житлових будинків вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця послуги такий власник не вчинив дій щодо відключення (відмови) від комунальної послуги. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг.

Плата Виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання, складається з:

І. Плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;

ІІ. Плати за абонентське обслуговування, яка не може перевищувати граничний розмір, визначений Кабінетом Міністрів України (частина п’ята статті 13 Закону).

Споживач вносить плату Виконавцю  однією сумою

Співвласникам багатоквартирного будинку надається право у будь-який час змінити вид договору у разі прийняття ними рішення про обрання моделі договірних відносин у багатоквартирному будинку.

У відповідності до Закону Споживачі мають оперативно укласти з КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» один із типових договорів. У разі, якщо цього не буде зроблено у вказані терміни, підприємство скористається публічним договорів приєднання.

КП ТМТКЕ