19.03.2024 08:25
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Жителям будинків, які обслуговує ПП “Східний масив”, роз’яснюють вимоги нового законодавства

Шостого липня з співвласниками будинку за адресою проспект Степана Бандери,94 проведено роз’яснення вимог нового законодавства про надання послуг з управління будинком, укладення договору на управління та необхідність погодження нової ціни на управління. Відповіді на всі запитання, що цікавили мешканців вказаної багатоповерхівки, надав директор приватного підприємства “Східний масив” Михайло Дереворіз.

Такі збори будуть проведені з мешканцями і інших будинків, які обслуговує підприємство. До слова, ряд співвласників будинків Згідно з вимогами нового законодавства (Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”) вже визнали управителем приватне підприємство “Східний масив”. Мова йде про будинки на вулицях Руській, 3, Вояків Дивізії Галичина, 26, Грушевського, 9, Франка, 19.

Нагадаємо, що Закон № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги», прийнятий 01.05.2019р., поклав початок запровадженню реформи ЖКГ в Україні. Згідно документа оновлено класифікацію житлово-комунальних послуг, узгоджено кілька моделей договірних відносин, запроваджено вимоги для належного виконання договору, змінено підходи до формування тарифів.
В новому законі йдеться, що кожен власник житла в Україні має визначитися з формою управління будинком та моделлю договорів на житлово-комунальні послуги. Зробити це необхідно було до 01.05.2020р. Тільки після узгодження нових договірних відносин можлива практична реалізація нововведень.
Особливістю цих нововведень і є нові договори, які регламентуватимуть відносини між виконавцями комунальних послуг, управителем та співвласниками в багатоквартирних будинках (споживачами).

Новий договір, згідно з Законом, регламентує відносини між споживачем, управителем та виконавцем, де кожен має визначені права та обов’язки, які мусить неухильно виконувати. За невиконання обов’язків наступає відповідальність, яка також прописана в договорі. За погодженням із співвласниками, Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком може наділити управителя додатковими правами та зобов’язаннями, крім тих, які визначені в Законі.
Окремим розділом в новому договорі прописаний порядок оплати житлово-комунальних послуг. Договір зобов’язує споживача здійснювати оплату щомісячно, за домовленістю – авансовими платежами. Ще один важливий нюанс, особа, яка зареєстрована або проживає разом із споживачем, несе солідарну відповідальність за оплату комуналки.
Ціни та тарифи за житлово-комунальні послуги, крім регульованих, які затверджуються державними чи місцевими органами влади, встановлюються за домовленістю сторін. А ціни за послуги з управління – закріплені спеціальним договором, укладеним між споживачем та управителем. В ньому також детально прописані витрати на утримання будинку та прилеглої території, визначена винагорода управителю.
В новому договорі не ігнорується застосування соціальних нормативів. Усі громадяни, які за законом мають право на отримання пільг чи субсидій, користуватимуться таким правом і надалі, після підписання нового документа.
Тернопіль житлово-комунальний