20.04.2024 07:52
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Досягнуто згоди із компаніями-забудівниками щодо будівництва ними ділянок Галицького колектора

Дев’ятого жовтня в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та еколгоії ТМР відбулася нарада під головуванням заступника міського голови з питань інфраструктури Владислава Стемковського за  участю фахівців управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР та відділом технічного нагляду ТМР та представників окремих фірм-забудівників.  Під час наради йшлося про продовження впровадження кроків для подальшого покращення відведення дощових вод з вулиць Тернополя.

Система дощеприймальних колекторів у Тернополі будувалася ще в повоєнні роки, тобто в 50-60 роках минулого століття.  Тоді і клімат був іншим, а також значно менше було багатоповерхівок і приватного та громадського транспорту. Цілком зрозуміло, що зараз дощеприймальна система не може впоратися із великою кількістю опадів, особливо, коли мова йде про так звані залпові дощі, під час яких дуже швидко випадає рекордна кількість опадів. Приміром, за офіційною інформацією від Тернопільського обласного центру з гідрометеорології, у середу, шостого жовтня за декілька годин випала місячна норма дощових опадів, що спричинило суттєві затоплення окремих ділянок міста.

Проблема не нова і кроки для її вирішення планомірно здійснюються впродовж останніх десяти років. Зокрема, вже були відремонтовані десять із дванадцяти старих міських колекторів, також впродовж останніх років ТОВ «Авакс Проф» здійснює очищення та ремонт елементів колекторів, дощеприймальних колодязів та решіток на регулярній основі у відповідності до графіків, а не хаотично, коли вже виникає гостра необхідність тощо.

Але, як констактує заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський, в окремих випадках очищення чи ремонт дощеприймальних решіток  і колекторів зовсім не допомагає вирішенню проблеми.

  • Станом на початок дощу у середу дощова система ще була заповненою, оскільки доволі сильний дощ випав напередодні вночі. Було б чудово, якби вистачало просто прочистити решітки, доглянуті до цього. Тобто ми знаємо, що не було ділянок комунікацій замулених чи засмічених до початку сильних опадів. Звичайно, дощові води несуть в мережу і листя, і будівельні матеріали, пляшки, пакети, сміття. Втім, те що ми спостерігали на проспекті Злуки – це не питання забитих решіток чи щілинних прийомників, які мають певну пропускну здатність. Це питання відсутності колектора, який би забирав такі великі залпові об’єми дощових вод.
  • Раніше частково цю функцію виконував компенсатор в нижній точці вулиці Коновальця. Сюди стікалися води фактично з половини міста, а потім поступово розтікалися підземними струмками, річкою Рудкою до ставу чи до річки Серет. Давніше у місці перетину проспекту Злуки, вулиць Коновальця та Галицької, де знаходиться найнижча ландшафтна точка Тернополя, було два природні ставки, які приймали на себе тисячі кубів води і затримували її.  Але оскільки у цьому місці колектор взагалі відсутній, кілька років тому місто замовило  проект по будівництву так званого «Галицького колектора».  Тендер був проведений минулого року, є переможець тенедеру, але, на жаль,  немає коштів для проведення цих масштабних і дуже дороговартісних (близько ста мільйонів гривень) робіт. Тому підприємство-переможець  не приступило до виконання робіт, – пояснює фахівець. – Щоб пришвидшити процес, ми домовляємося про будівництво окремих ділянок колектора по проектних лініях з представники компаній забудівельників, які в безпосередній близькості до проблемних ділянок будують свої  об’єкти, – розповів Владислав Стемковський.

У даній нараді взяли участь представники компаній «Фенікс» та «Домобудівник», які вже невдовзі приступлять до будівництва колектора на вулицях Енергетичній та Над Яром  у відповідності до проекту.

До слова, тривають роботи, спрямовані на покращення відведення дощових вод, і в інших частинах  міста. Зокрема, проводяться роботи із облаштування щілинних прийомників на вулиці Соломії Крушельницької, триває масштабний капремонт колектора у парку Шевченка, де нещодавно відкрили річку Рудку, на завершальному етапі проектування колектора на вулиці Грушевського тощо.

Тернопіль житлово-комунальний