28.03.2024 12:36
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

«Дні сталої енергії» перетворили Тернопіль у столицю енергоефективності

dseВпродовж 14-16 квітня Тернопіль був своєрідною столицею енергоефективності, наше місто було своєрідним інформаційним центром для тих, хто прагнув дізнатися про енергоефективність – тут проходили «Дні сталої енергії».

Семінар з енергоефективності відвідали представники 15 країн світу

14 квітня у рамках проекту «Дні сталої енергії» у Тернополі відбувся семінар міжнародного фонду E5P «Муніципальні інвестиції в Україні – можливості фінансування та управління з E5P». На цей захід прибули керівник Фонду «E5P» Андерс Лунд, керівник фонду «NEFCO» в Україні Юлія Шевчук, заступник директора муніципальної та екологічної інфраструктури Європейського банку реконструкції та розвитку Лін О-Грейді, представник посольства Швейцарії в Україні, посольства Швеції в Україні, уряду України та делегації з різних міст України. Загалом на заході були присутні представники міжнародних компаній із 15 країн світу.

Під час семінару делегати розповідали про діяльність Фондів та Європейського інвестиційного банку, про джерела фінансування та реалізації проектів в Україні та у Тернополі зокрема, про проекти енергоефективності у житловому секторі та роботу із муніципалітетами.

Міський голова подякував представникам Фондів та організацій, які допомагають реалізовувати енергоефективні програми у Тернополі, надають технології та дозволяють простим тернополянам відчувати переваги енергоефективності. Також Сергій Надал зазначив, що міська рада продовжуватиме надавати мешканцям міста інформаційну та, у рамках можливостей, фінансову допомогу для впровадження енергоефективних технологій.

Говорили про термомодернізацію будівель житлового фонду та модернізацію системи теплопостачання

Після завершення семінару «Муніципальні інвестиції в Україні – можливості фінансування та управління з E5P» за участю фахівців КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” в приміщенні управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР було проведене обговорення на тему «Модернізація системи теплопостачання». Під час обговорення йшлося про проекти, які планується втілити у Тернополі  для збільшення рівня безпеки енергозабезпечення міста завдяки диверсифікації видів палива (проект ЄБРР та Е5Р щодо будівництва біокотельні  на 10 Мвт, заміна газових пальників котлів на пальники, що дозволяють спалювати альтернативне паливо.

У цей час в Українському домі “Перемога” тривали обговорення на тему «Термомодернізація будівель житлового  та громадського фонду».  У рамках обговорень провідні  фахівці продемонстрували переваги енергоефективного освітлення, енергозберігаючих вікон, геліосистем, теплових насосів, теплових пунктів, альтернативних джерел енергії та інших сучасних інженерних рішень.

На базі КП «Тернопільводоканал» у той же час тривала третя дискусійна модель:  гості міста та фахівці підприємства спілкувалися на тему модернізації систем водопостачання та водовідведення.

 За кошти Світового банку для тернопільського «Водоканалу» придбали сучасне лабораторне обладнання

Другий день «Тижня сталої енергії» був не менш насиченим на події. Розпочався він із  урочистої посвяти лабораторного обладнання та екскаваторної техніки, придбаної за кошти Світового Банку у КП «Тернопільводоканал» .

Відтепер на підприємстві є усе необхідне обладнання для хіміко-бактеріологічної лабораторії питної води та лабораторії водовідведення.  Завдяки новому обладнанню аналізи на якість води робитимуть швидше та якісніше. Довіра світових інвесторів до Тернополя додає  нашому місту престижу та можливостей вкладання коштів у його розвиток.

Як зауважила  завідувач лабораторії хіміко-бактеріологічного контролю питної води КП “Тернопільводоканал” Лідія Шимків, нове обладнання дозволить робити більш ґрунтовні дослідження води, а ще – зекономити час та реактиви.

– Система очистки води «Капель», яка допомагає експрес-методом визначати аніонний склад води. Так само ми закупили два дорогих прилади, атомно-абсорбційний спектрометр і газовий хроматограф. Атомно-абсорбційний спектрометр дозволяє визначати 20 видів елементів у воді, які в нас вимагає ДСанПіН. Газовий хроматограф, згідно вимог ДСанПіН, дозволяє визначати в нас в воді пестициди, хлорорганічні речовини, нафтопродукти,і інші речовини», – каже вона.

Також для підприємства придбали екскаваторну техніку, яку також освятили того ж дня.

Також за кошти Світового банку, розповідає директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма, мають намір реалізувати ще низку проектів. Зокрема, звести станцію знезалізнення води, провести реконструкцію каналізаційних очисних споруд, модернізувати водозабори  та водопровідно-насосні станції.

 Перше в Україні «Сонячне дерево» презентували у Тернополі 

15 квітня відбулося урочисте відкриття першого в Україні «сонячного дерева» –  своєрідної міні-станції, яка працює на сонячних батареях, для підзарядки акумуляторів різноманітних гаджетів (опора “дерева” має дев’ять виходів для всіх типів мобільних телефонів та планшетів.) Участь у заході взяли міський голова Сергій Надал, заступник міського голови з питань міської інфраструктури Владислав Стемковський, а також представники приватної фірми «Світлоцентр», за рахунок якої і були здійснені роботи з облаштування «Sun tree».

Загалом, за словами фахівця, метою установки сонячного дерева є насамперед підвищення обізнаності, розуміння і використання поновлюваних джерел енергії.

– «Сонячне дерево» поєднує мистецтво і технології використання сонячної енергії в скульптурному вираженні, адже вони є художніми та функціональними чистими енергетичними машинами. – зауважив пан Стемковський. –  Перші сонячні зарядні пристрої почали створювати ще у 1998 році. «Solar Tree» стали естетичними джерелами відновлюваної енергії. Однак першим,  розробленим спеціально для підзарядки мобільних пристроїв,  було «Суничне дерево», створене сербською компанією «Strawberry Energy». Воно посіло перше місце в конкурсі Європейської комісії «Тиждень сталої енергії – 2011″ в Брюсселі.  Тепер Тернопіль, схоже, став першим українським містом, де встановили цей сучасний пристрій.

Ноу-хау у центрі Тернополя – «сонячне дерево», від якого заряджатимуть смартфони (сюжет ТВ-4)

Перше в Україні “сонячне дерево” відкрили у Тернополі (сюжет ТТБ)

Гігантську зарядку для гаджетів встановили у центрі Тернополя (сюжет ТСН)

“Сонячне дерево” у Тернополі: підзарядка гаджетів – Вікна-новини – 15.04.2016 (сюжет СТБ)

Дерево на сонячних батареях (телеканал ЗІК)

Перше в Україні “сонячне дерево” встановили у Тернополі (24 канал)

 У Тернополі з’явилось сонячне дерево (UA ПЕРШИЙ)

У Тернополі відкрили Ресурсний центр підтримки ОСББ з питань чистої енергії

Того ж дня відбулося урочисте відкриття Ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії у місті Тернополі за адресою вул. Коперника, 1. У часть у відкритті взяли міський голова Сеагій Надал, заступник міського голови Владислав Стемковський та Андрій Нестеренко, старшого спеціаліста з питань енергетики та місцевих фінансів USAID/Ukraine.

У Ресурсному центрі жителі Тернополя зможуть отримати повну інформацію та консультації експертів з питань створення ОСББ, підготовки всіх необхідних для цього документів, а також впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках для зниження енергоспоживання і зменшення власних рахунків за комунальні послуги.
Центр було створено за ініціативи громадськості при підтримці міської ради м. Тернополя.

Проект USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні” забезпечив центр обладнанням та технікою, надав тематичні інформаційні матеріали, які допоможуть містянам приймати правильні рішення щодо реалізації права власності у багатоквартирних будинках, ставати відповідальними господарями власного житла. Відкриття Ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії у місті Тернополі – це черговий крок на підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, зроблений Тернопільською міською радою.

До слова, того ж дня,  під час відкриття Ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії, було презентовано перший в Україні онлайн сервіс генерації сертифікатів енергетичної ефективності будівель.

 

Довідка: Вперше “Дні сталої енергії” були проведені у Тернополі впродовж 16 та 17 жовтня 2015 року. У рамках проведення “Днів сталої енергії”, підготованих сектором енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР,   були передбачені заходи для різновікових категорій та для людей з різних соціальних прошарків.

Відео – Mykola Vasylkov