24.04.2024 04:31
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Для тернополян здорожчає і теплопостачання, і гаряча вода

З липня 2014 року набула чинності Постанова Національної  комісії, що здійснює регулювання у сфері комунальних послуг від 13.06. 2014 № 664. Згідно із Постановою для українців зросли тарифи на послуги централізованого опалення та на послуги з централізованого постачання гарячої води.

Відповідно, ціна на 1 куб.м гарячої води становитиме вже не 15, 71 грн, а 21.86 грн ( за умови підключення рушникосушильників до систем гарячого водопостачання) або 20.34 (за умови відсутності рушникосушильників, підключених до систем гарячого водопостачання). Крім того зросте і плата за постачання тепла у домівки. Відповідно до постанови, що набула чинності з 1 серпня 2014 року, тернополяни сплачуватимуть за централізоване опалення не звичних 6.19 грн за 1 кв.м (в опалювальний період), а 8.12 грн за 1 кв.м опалювальної площі.

Вирахувати, скільки доведеться платити в місяць за опалення не складно: потрібно помножити метраж квартири на 8.12 грн. Для того, щоб в опалювальний період суми не були «космічними», тернополяни можуть у довільному порядку розбити дану суму на весь рік і починати платити за тепло вже сьогодні. Тобто, маючи житло з опалювальною площею 100 кв. м.,  оплатити за тепло треба буде 812 гривень/місяць. Якщо дану суму помножити на шість (стільки місяців триває здебільшого опалювальний сезон та розбити на дванадцять місяців (кількість місяців у році), то вийде щомісячна сума, вдвічі менша – 406 гривень (нагадуємо, що пропорційне розбивання не обов’язковим). До цієї суми додається і вартість спожитої гарячої води.

Та здорожчання не повинно лякати малозабезпечених громадян, адже окрім субсидій, передбачених законом, вони зможуть скористатися і компенсацією, завдяки якій різницю після зміни тарифу сплачуватиме держава. Згідно до Постанови кабінету Міністрів від 5 квітня 2014 року «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги», затверджено порядок призначення та надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг.

 

Призначення компенсацій здійснюється управлінням праці та соціального захисту. Для призначення субсидій заявник (особа, зареєстрована у будинку), звертається до органу соціального захисту населення із відповідною заявою та паспортом. Також для оформлення субсидії знадобиться довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб та довідка про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні ( окрім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги). Компенсація розраховується з місяця звернення за її надання до завершення опалювального періоду 2014-2015 років.

Детальніше про нарахування субсидій тернополяни можуть дізнатися, ознайомившись із Постановою кабінету Міністрів від 5 квітня 2014 року «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги» (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/83-2014-%D0%BF).

Аби зменшити розмір платежу в опалювальний період, споживачі послуг з централізованого опалення, які не користуються субсидіями, можуть платити рівними частинами впродовж року.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР