20.04.2024 00:44
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Депутати із Півдня та Сходу України приїхали до Тернополя переймати досвід

dep (3) У рамках програми Міжнародного Республіканського Інституту з обміну досвідом роботи депутатів місцевих рад впродовж декількох днів депутати із семи областей України перебували у Тернополі. Представники Харківської, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської  областей не лише ознайомилися із діяльністю  Тернопільської міської ради, але й відвідали визначні місця Тернополя, зокрема Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в’язнів. Також депутати детальніше ознайомилася із роботою Центру надання адміністративних послуг у місті Тернопіль.

У рамках свого перебування у Тернополі відбулася зустріч депутатської делегації із заступником міського голови з питань інфраструктури Владиславом Стемковським у приміщенні Ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії. Участь у зустрічі взяв керівник програми практичної політики Інституту Політичної Освіти (ІПО) Олександр Солонтай.

Владислав Стемковський звернув особливу увагу гостей на досвід Тернополя у сфері впровадження енергоощадних заходів у житлово – комунальному господарстві, про модернізацію систем централізованого теплопостачання та водопостачання у Тернополі та про ефективне залучення коштів  міжнародних інституцій, зокрема Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО та ЄБРР. До слова, Тернопіль – чи не єдине місто, де були залучені всі чотири міжнародні фінансові інституції. Нагадаємо, що наше місто співпрацює з Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку, фондом НЕФКО, фондом SIDA, з проектами USAID.

Владислав Стемковський зазначив, що зараз у місті фахівці  ТОВ «ЕСКО Україна» здійснюють енергоаудит освітніх та дошкільних закладів у Тернополі. Їх у Тернополі – майже дев’яносто, однак кожен дитсадок та школу буде обстежено для виявлення енерговитрат школи та подальшого втілення оптимальних рішень для досягнення їхньої енергоефективності.

Таким чином,  У Тернополі розпочнеться перший етап термомодернізації у закладах бюджетної сфери. Місто самостійно розпочало ці заходи ще у 2011 році, коли усі школи та дитсадки міста були обладнані індивідуально-тепловими пунктами, завдяки чому ці заклади тепер економлять до 15% тепла. Повна термомодернізація таких закладів дасть можливість одночасно зменшити споживання тепла та підвищити якість послуг.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР