19.04.2024 22:02
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Годинникар Олексій Бурнаєв обстежив тристоронній годинник у Тернополі

Щоб здійснити профілактичний огляд тристороннього годинника та ремонт (миття циферблатів, змащування механізмів, заміну лапм тощо) зі Львова приїхав годинникар Олексій Бурнаєв, який є творцем тернопільського “дзигара”. Як розповідає директор КП “Тернопільміськсвітло” Олег Лехіцький, збоїв у його роботі практично не було.

Нагадаємо, що урочисте відкриття “дзиґара” (саме так називають годинник містяни) відбулося 28 вересня 2014 року. Унікальний витвір годинникового мистецтва у центрі Тернополя є другим у світі. Перший подібний витвір, який був споруджений наприкінці XIX століття, розташований у французькому місті Ам’єн. Ще на стадії розробки французький сайт включив відновлений старовинний тернопільський годинник до «Спадщини світового годинникарства».

Як розповів дослідник історії нашого міста Тарас Циклиняк, і справді, старовинний годинник, який прикрашав центральну алею міста вкінці XIХ – на початку ХХ століття, свого часу був обмежований спочатку клумбою, а з часом – бруківкою.

У січні 2015 року  довкола тристороннього годинника виклали бруківку

Згодом довкола унікального трьохстороннього годинника у центрі Тернополя облаштували ковані лавки

Своє захоплення історичним годинником у центрі міста та лавками довкола нього висловив корінний тернополянин Вільям Цегольник

Тернопіль житлово-комунальний