25.04.2024 13:36
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Галина Гевко: «Створення ОСББ – справа добровільна»

osbb «Створювати ОСББ чи ні?» – з таким питанням щоденно звертаються як до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології, так і обслуговуючих підприємств мешканці тернопільських багатоповерхівок. Фахівці нагадують, що закон дозволяє вільно робити вибір і позиція обслуговуючого підприємства чи управління не грає жодної ролі – остаточне рішення приймають мешканці під час будинкових зборів.  Представники ініціативних груп активно проводять збори із мешканцями тернопільських багатоповерхівок, під час яких розповідають про плюси  створення ОСББ. Та, здебільшого, змальовуюють лише веселкові перспективи, рідше згадучи про труднощі, які обов’язково виникнуть, а вирішувати їх і нести відповідальність за правильність своїх дій будуть самі мешканці, зокрема – особлива відповідальність покладена саме на голів об’єднань.

Директор ПП «Благоустрій» Галина Гевко зазначає, що мешканці нерідко звертаються до неї із запитаннями про те, як правильно вчинити і чи дійсно найкращим варіантом для них є створення ОСББ. Фахівець зазначає, що у кожному будинку є свої фактори, які мають бути вирішальними під час будинкових зборів і прийняття рішення. Відтак, є будинки, де оптимальним варіантом є створення ОСББ, а іншим – не варто робити різких змін. У будь-якому випадку важливо, щоб управлінням будинку займалися фахівці.

 

  • Не буду лукавити: я, як будь-який керівник, прагну зберегти робочі місця для моїх працівників, відтак зацікавлена в тому, щоб наше підприємство обслуговувало й надалі будинки. Та ніхто людей не тримає силою, і, зібравши відповідну кількість голосів на будинкових зборах, вони можуть створити ОСББ у будь-який момент. Та вони мають усвідомлювати, створення об’єднання – не панацея. А у випадку із деякими «активістами», які мітять на крісло голови ОСББ, не маючи досвіду і знань, мені просто шкода мешканців. Часто вони не знають, що ЖЕКів у Тернополі немає вже дуже давно. Житловий фонд у Тернополі  обслуговують приватні підприємства, які надають послуги, кожна із яких має свою вартість. Кожен мешканець може  звернутися до нас і ознайомитися  як з структурою витрат, так і з вартістю виконаних робіт по будинку, з перспективними планами робіт. Я хочу нагадати людям, що в ОСББ усі довідки на субсидії, приміром, можна буде отримати лише  у голови ОСББ, бо «ЖЕКу» вже не буде.  Якщо трапляються якісь аварійні ситуації, то насамперед мешканці мають телефонувати до голови ОСББ, а не до «ЖЕКу», як вже звикли. При наявності укладених угод із керуючою компанією хвилюватися нема чого, а от якщо угода не укладена – оперативно знайти виконавця послуг буває не так вже й просто. Словом, робота голови ОСББ, якщо її виконувати достойно, надзвичайно складна і дуже відповідальна. Той, кому все здається дуже простим, насправді легковажить  – продовжує Галина Гевко. – Багатоповерхівка – великий і складний механізм, який вимагає постійного нагляду фахівців: електриків, інженерів, сантехніків, будівельників  тощо. Одна людина , навіть із спеціалізованою освітою, не зможе повноцінно управляти таким великим  будинком, адже має володіти і практичними, і  теоретичними знаннями, як основ інженерії, так і юридичних законів та норм, адже  догодити усім мешканцям ніколи не вдасться.

 

Вибір залишається за мешканцями, зауважує Галина Гевко, проте найважливіше,  щоб люди залишалися Людьми за будь-яких обставин.

Особливо актуальним це застереження є зараз – напередодні початку опалювального сезону. Впродовж  тижня в  Ресурсному центрі підтримки ОСББ з питань чистої енергії за адресою вул. Коперника, 1 двічі відбувалися зустрічі із головами ОСББ, під час яких  обговорювалися питання, що стосуються  підготовки будинків до осінньо – зимового періоду, підготовки до опалювального сезону та інші акутальні питання. Перша зустріч голів ОСББ відбулася з Анною Муцою, начальником відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР відбулася 15 вересня, друга, за участю міського голови Сергія Надала та заступника міського голови з питань інфраструктури Владислава Стемковського – вчора,  19 вересня. Втім, активність голів ОСББ під час обох зустрічей була невисокою – із 430 ОСББ на кожну із зустрічей прийшло не більше чотирьох десятків представників тернопільських ОСББ.

До слова, зустрічі голів ОСББ та фахівців управління житлово-комунального господартсва, благоустрою та екології проходять регулярно.

У ресурсному центрі обговорили зміни правил благоустрою м. Тернопіль

Головам ОСББ розповіли про програму енергоефективності

Фахівці управління житлово-комунального господарства відповіли на запитання голів ОСББ м. Тернопіль

Тернопільська міська рада допоможе вирішити проблемні питання ОСББ

Міський голова вдруге зустрівся із представниками ОСББ у новоствореному Ресурсному центрі

У Тернополі представили програму кредитування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР