29.03.2024 14:33
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

В українське ЖКГ «потечуть» іноземні гроші

gkgeОднією з найголовніших проблем українського ЖКГ експерти та учасники ринку виділяють критичний брак коштів, який переслідує галузь вже багато років. В умовах неоголошеної війни на Донбасі на «прилив» грошей годі й сподіватися, тому чи не останню надію ЖКГ покладає на іноземні кредити і інвестиції. Тиждень, що минає, відзначився для житлово-комунальної сфери намірами різних країн фінансово допомогти ЖКГ України.

У вівторок 27 січня Світовий банк підтвердив свій намір інвестувати 800 млн дол. у проект із розвитку автодорожньої сфери в Україні – ремонт ділянки Полтава-Харків дороги М-03 Київ-Харків-Довжанський. План реалізації даного проекту обговорили на зустрічі перший заступник Міністра інфраструктуриВолодимир Шульмейстер і менеджер глобальної практики з транспорту та ІКТ, регіон Європи та Центральної Азії (Колумбія) Хуан Гавіріа. Як повідомили представники Міністерства, проект складатиметься з двох частин. Перша з них – поліпшення дорожньої інфраструктури на ділянці в 130 км. Друга – це власне організація заходів, спрямованих на підвищення рівня безпеки руху, підтримка експлуатаційного стану дороги, впровадження системи зважувальних комплексів.
Окрім того, Світовий банк може надати Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства фінансову підтримку для спільної реалізації проектів щодо модернізації українських підприємств ЖКГ. Про це стало відомо під час зустрічі очільника Мінрегіону Геннадія Зубка та директора Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фана. Сторони обговорили можливість фінансування таких проектів, як «Розвиток міської інфраструктури-2» вартістю 350 млн дол. та «Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання» вартістю 382 млн дол. Крім цього, пан Зубко повідомив, що перший проекту знаходиться на завершальній стадії.
«Проект знаходиться на завершальній стадії і вже зараз ми можемо бачити значний ефект від його впровадження. За 6 років реалізації середній показник економії електроенергії на підприємствах-учасниках проекту становить близько 30 відсотків», – сказав Геннадій Зубко.
У середу 28 січня стало відомо, що Сполучені Штати Америки готові надати Україні фінансову підтримку щодо відновлення інфраструктури на Донбасі, яка постраждала внаслідок бойових дій. Крім цього, Америка планує підтримати й інші проекти з розвитку транспортної галузі. «Джеффрі Пайєтт (Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні, – ред.) запевнив українську сторону у готовності США надавати фінансову та технічну допомогу на проекти з відновлення інфраструктури на Сході, а також на розвиток окремих транспортних галузей», – звітували в Мінінфраструктури.
В свою чергу, Бельгія зацікавилась інвестуванням та реалізацією декількох проектів у Чернігівській області – у сфері будівництва та енергозбереження. Зокрема, плануються спільні проекти з побудови великих промислових об’єктів на території області, будівництва житлової нерухомості з використанням сучасних технологій у регіоні.
«Я побачив, що область має надзвичайні перспективи і можливості залучення іноземних інвестицій. Коли я повернуся до Бельгії, то обов’язково ознайомлю своїх колег з потенціалом Чернігівщини. Переконаний, що Бельгія матиме тісні зв’язки з вашим регіоном», – наголосив Повноважений Посол Королівства Бельгія Люк Якобс. Також можлива співпраця Бельгії та Чергівщини в питаннях енергозбереження: модернізація вуличного освітлення з використанням енергозберігаючих технологій, модернізація котелень з використанням альтернативних джерел енергії, встановлення міні-ГЕС на малих річках тощо.
Зазначимо, Китай може профінансувати в Україні проект з газифікації вугілля. Це дасть можливість скоротити закупки природного газу у Російської Федерації до 4 млрд куб. м щорічно.
«Під час зустрічі Володимир Демчишин наголосив на зацікавленості української сторони якомога швидше активізувати взаємодію між Україною та КНР щодо реалізації проектів модернізації українських ТЕС (ТЕЦ) та будівництва потужностей для виробництва з українського вугілля синтез-газу для потреб хімічних підприємств та для потреб населення на підставі укладених угод – рамкової угоди між Міненерговугілля та Державним банком розвитку Китаю та генеральної кредитної угоди між НАК «Нафтогаз України» та Державним банком розвитку КНР», – сказано в повідомленні Міненерго. У відомстві зазначили, що дані проекти дозволять створити додатково близько 5 тис. робочих місць, забезпечити стабільний збут вітчизняного вугілля.
Примітно, що Європейський інвестиційний банк має намір підтримати модернізацію залізничних шляхів в Україні. Відомство планує виділити «Укрзалізниці» кредит у розмірі 150 млн євро. Кошти будуть надані на модернізацію 250 км залізничних колій у південних регіонах країни.
«Проект направлений на поліпшення транспортної інфраструктури України і сприяння стійкому розвитку транспорту», – йдеться у повідомленні банку.
Зауважується, що загальна вартість проекту складає близько 350 млн євро. У ЄІБ зазначають, що для реалізації проекту необхідно провести дослідження щодо його впливу на навколишнє середовище та перевірити на відповідність європейським стандартам. Крім цього, повідомляється, що реалізація цього проекту перебуває у стадії переговорів.
Щодо актуальної для України теми енергетики, то на тижні, що минає, стало відомо, що український енергоринок буде у «підвішеному» стані ще місяць. Кабінет Міністрів України продовжив дію надзвичайних заходів на ринку енергетики ще на місяць. Це дасть можливість НКРЕКП вплинути на ситуацію дефіциту енергоресурсів під час опалювального сезону.

Катерина Білоус

Україна комунальна