25.04.2024 04:03
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

В Тернопополі починається реалізація проекту модернізації міської інфрастуктури за підтримки ЄБРР та Фонду Е5Р

interior gas boiler room with multiple pumps and piping

interior gas boiler room with multiple pumps and piping

Проект, на втілення якого ЄБРР виділив десять мільйонів євро, впроваджуватимуть у Тернополі впродовж 2015-2017 років. Ці кошти інвестують в реконструкцію та модернізацію інфраструктури теплопостачання в Тернополі. З цією ж метою комунальне підприємство міськради отримає безповоротний грант Партнерства з енергоефективності та Навколишнього середовища в Східній Європі у сумі 5 мільйонів євро (грантові кошти не потрібно буде повертати). Початок співпраці Європейського Банку Реконструкції та Розвитку з КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» розпочався у 2011 році.

Як пояснює заступник директора КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Богдан Миськів, хоча перемовини почалися ще в 2011 році, проект офційно стартував 3 вересня 2014 року.

Комунальне підприємство теплових мереж  «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради, здійснює роботу по провадженню інноваційного проекту у співпраці з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (даліЄБРР), Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності  (далі фонд Е5Р) та з іншими фондами, які надають фінансову та  технічну допомогу.

За правилами та принципами роботи ЄБРР, дотримуючись вимог законодавства України, кредитний договір між КП «ТМТКЕ»  та  ЄБРР набув чинності у вересні минулого рокуТоді ж було підписано угоду про технічну допомогу підприємству з боку консультаційної компанії з Франції, фахівці якої розробили для  КП «ТМТКЕ» детальний план реалізації проекту, допомогли з оформленням тендерних документівнадали технічні консультації з врахуванням передових технологій, які в даний час  використовується у ЄвропіДо речі, працю зарубіжних спеціалістів повністю оплачує Фонд технічної допомогиРазом з фахівцями підприємства консультанти з французької компанії провели клопітку роботу по вибору оптимальних варіантів  реалізації проектуРяд дискусій, креслень, пробних варіантів, хвилювань і нещодавно на КП «ТМТКЕ» відбулася процедура відкриття тендерних пропозицій за правилами ЄБРРПроект зацікавив багатьох . Приїхали авторизовані представники відомих європейських виробників високотехнологічного теплопостачального обладнання. На відкритті були присутні представники компаній з Іспанії, Швейцарії, Франції, Словаччини, України. Після остаточної оцінки пропозицій, будуть підписані  угоди та розпочаті будівельні роботи, – каже Богдан Миськів.

Впродовж 2014-2015 років фахівці з Франції, Данії, Ірландії, Німеччини, США та України шукали ефективні шляхи заощадження енергії в нашому місті. Технічні та фінансові експерти розглядали також всі можливості використання альтернативних видів палива в регіоні. Згідно до вимог ЄБРР  реорганізація системи теплопостачання має обов’язково поєднувати можливість зниження викидів вуглецю в атмосферу. Тобто спеціалісти опрацьовували не лише економічну та соціальну можливості втілити у Тернополі такий проект, а й дотримувались міжнародних стандартів щодо захисту навколишнього середовища.

Заступник міського голови Владислав Стемковський відзначає, що після реалізації проекту стане можливою реорганізація системи теплопостачання у місті. Враховуючи розміщення та ресурси Тернополя, фахівці міжнародного класу запропонували нове бачення розвитку теплової мережі, а це дозволить суттєво покращити технічний стан підприємства, покращити якість послуг та зменьшити їх собівартість.

– Ця інвестиція в міську інфраструктуру складатиме 390 мільйонів гривень, з яких третину становлять кошти, які не потрібно повертати грант (130 мільйонів гривень). На сьогоднішній день основні засоби КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» є зношеними, їхня залишкова вартість до 100 мільйонів гривень. Для такого великого підприємства з його потужностями це мізер. Якщо не провести реконструкцію зараз, то через декілька років підприємству загрожують великі проблеми, що, безумовно, позначиться і на собівартості продукції, і на якості послуг. На сьогоднішній день розроблене технічноекономічне обґрунтування, затверджене Радою директорів ЄБРР, грантовою радою, які надають нам кошти на реконструкцію та модернізацію системи теплопостачання в місті, – розповідає Владислав Стемковський, – Перші три роки триватимуть так звані кредитні канікули згідно них платитимуть тільки відсотки без тіла кредиту. Саме за цей період підприємство почне отримувати економічну вигоду від вкладеної інвестиції. Ще наступні десять років повертатимуть кредит і відсотки.

 У процесі реконструкції передбачається встановлення сонячних колекторів, теплового насосу, будівництво котельні на біомасі тощо. Оскільки 70% витрат КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» займає саме споживання газу, то перехід на альтернативні види палива дасть можливість зменшити споживання газу в 2,5 рази.

Як зазначає завідувач сектору з питань енергозабезпечення Павло Савечко, рішення про надання дозволу КП ТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго» на отримання кредиту від Європейського Банку Реконструкції та Розвитку та гранту Партнерства з Енергоефективності та Навколишнього Середовища у Східній Європі міська рада прийняла ще в травні 2012 року, але за правилами кредиторів досить тривалий час тривали підготовчі роботи щодо практичної реалізації проекту.

Нещодавно відбувся довгоочікуваний тендер. Тепер пропозиції учасників будуть вивчатися приблизно до листопада поточного року, після чого підпишуть угоду із переможцем. Хочемо також зазначити, що відповідно до Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки виконання робіт передбачено в 2015-2017рр., а тому можна зазначити, що ми цілком вкладаємося у визначені графіки.

За словами Павла Савечка, схожа ситуація склалася й в інших містах, які отримали кредити на здійснення модернізації системи теплопостачання. Для порівняння, Івано-Франківськ  на модернізацію своєї системи теплопостачання отримав кредит в сумі 7,2 млн. євро і грантові кошти у розмірі 3,6 млн. євро. Проект банку у Львові, найбільшому західноукраїнському муніципалітеті, буде складатися з кредитних коштів ЄБРР у розмірі до 20 млн. євро, доповнених грантом у розмірі до 10 млн. євро від Східноєвропейського партнерства по енергоефективності та екології (E5P), що стане найбільшим з усіх, які до сьогодні були надані Партнерством E5P українським муніципалітетам. Важлива технічна допомога, необхідна для підготовки та розробки техніко-економічного обгрунтування, була надана урядом Швеції. В обох містах також ще тривають  тендерні процедури, а згодом, як і у Тернополі, фахівці приступлять до роботи.

Дізнатися про хід реалізації проекту в Тернополі можна на офіційній сторінці Тернопільського проекту на сайті ЄБРР.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР