23.04.2024 19:05
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

В Тернополі впроваджується проект реформування теплоенергетики міста

На сьогодні теплопостачання є однією з найбільш енерговитратних галузей житлово-комунального господарства. Враховуючи постійне зростання цін на енергоресурси, особливо на природний газ та електроенергію, перед Тернополем постала необхідність реформування теплоенергетики міста.

  Одним з шляхів вирішення даної проблеми є технологічне оновлення комунального підприємства теплових мереж “Тернопільміськтеплокомуненерго” Тернопільської міської ради (КП “ТМТКЕ”) шляхом зміни морально застарілого та вже фізично зношеного устаткування на сучасне обладнання.
    У 2016 році КП “ТМТКЕ” було відібрано учасником міжнародного проекту “DemoUkrainaDH” (Проект), який фінансується корпорацією НЕФКО за підтримки уряду Швеції.Умови фінансуваня перебачають віділення коштів гранту та кредиту у рівних пропорціях. Проектвідповідає Енергетичній стратегії України на період до 2030 року та Національному плану дій України з енергоефективності.
      Проект передбачає модернізацію котельні, що розташована на вулиціКупчинського 14a у східній частині міста Тернополя, з метою заміщення природного газу біопаливом шляхом заміни газових пальників існуючого котла на пелетні пальники.
    Також проектом передбачено встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в усіх будинках, що отримують теплову енергію від цієї котельні.
    Проектна ідея полягає в тому, щоб замінити 3 газові пальники на одному котлі КВГ-7,56-150 на три пальники для пелет. Перехід з газу до пелет включає також все необхідне супутнє обладнання, таке як фільтри для димових газів, систему подачі палива, склад для зберігання палива, будівельні роботи, тощо. В результаті переобладнання котла його потужність зменшиться до 4,5 МВт.
Пелетний котел 4,5 МВт, який експлуатуватиметься на повну потужність, споживатиме приблизно 210 м3 пелет у тиждень, тобто досить значні обсяги.
Однак, наявна територія навколо котельні та транспортні шляхи до неї розглядаються як достатні для таких обсягів палива.
    Внаслідок впровадження ІТП у всіх будинках проектної території підключених до котельні, система централізованого опалення буде перетворена на систему керовану попитом з чітким розділенням між системою централізовангого опалення та внутрішньо-будинковою розподільчою системою. Це дозволить регулювати постачання теплової енергії відповідно до температури зовнішнього повітря, перейти у проектному районі з існуючої чотирьох-трубної системи на двох-трубну. Існуючі трубопроводи централізовааного гарячого водопостачання, центральні теплові пункти будуть виведені із експлуатації.
    Покращення якості послуг у проектному районі для споживачів: цілодобове централізоване постачання гарячої води, забезпечення комфортної температури повітря у квартирах. Термін окупності проекту — 1, 9 року. Середньорічні заощадження — 11 млн. в рік.
    Основні екологічні вигоди від впровадження проекту – це зменшення викидів CO2 та NOx. Екологічний вплив підсумований, а розрахунки описані в наступних підрозділах.

Показник
Од.
ДО проекту
ПІСЛЯ проекту
Скорочення
т/рік
%
Двоокис вуглецю, CO2
т/рік
4 486
52
4 434
99
Оксиди азоту, NOx
т/рік
4,00
3,46
0,54
14

     Зменшення споживання газу призведе до значного зменшення викидів CO2. Співвідношення використаного газу до викидів виглядає як 1,93 тоннCO2/1 000 м3 газу. Це означає, що викиди CO2 (в середньому) зменшаться з 4 486 тонн/рік до 52 тонн/рік, тобто на 4 434 тонн/рік або 99 % .
Викиди NOx будуть зменшені через загальне зменшення споживання палива. За оцінкою викиди NOx будуть скорочені з 4,00 тонн/рік до 3,46 тонн/рік, тобто на 0,54 тонн/рік або 14 % . Таке скорочення відповідає зменшенню постачання теплової енергії (середнє за інвестиційний період).
    Також доводимо до відома тернополян, що на засіданні виконкому Тернопільської міської ради 08.06.2016 року затверджено “Висновок щодо доцільності залучення комунальним підприємством теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради кредиту від Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) під гарантію Тернопільської міської ради для реалізації проекту «DemoUkrainaDH – Тернопіль» “ та на сесії Тернопільської міської ради 20.12.2016 року прийнято рішення “Про надання місцевої гарантії для забезпечення виконання комунальним підприємством теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради зобов’язань за кредитом Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) для реалізації інвестиційного проекту «DemoUkrainaDH – Тернопіль»”.
    Крім цього, Тернопільською міською радою затверджено “Схему теплопостачання м. Тернополя на розрахунковий період 2016-2022 років”(рішення сесії від 16.06.2016 №7/9/167), якою зокрема передбачено провадження заходів Проекту.
   Наразі здійснюється інсталяція ІТП у житлових будинках та у приміщеннях бюджетних установ, які обслуговує котельня Купчинського, 14а. Вже у цьому опалювальному сезоні мешканці цього району зможуть оцінити покращення якості послуг.
   На черзі реалізація наступного компоненту Проекту — конверсія газового котла з переходом від природного газу на пелети.
                                                                     Адміністрація КП ТМТКЕ