28.03.2024 14:55
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Віталій Бобрівець: “Абонплату за квітень не нараховуватимуть”

gazТернополяни поступово звикають до «газових нововведень» у вигляді подачі показів лічильників з 1 до 5 числа місяця наступного за розрахунковим, а також до здійснення оплати за природний спожитий газ до 10 числа місяця наступного за розрахунковим. Втім, після ряду суперечливих публікацій у засобах масової інформації не зовсім розуміють чого очікувати далі. Приміром, споживачі цікавляться, чи відповідає дійсності інформація про нарахування абонплати за спожитий газ уже з 1 квітня 2016 року. Директор ДП  «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» Віталій Бобрівець зазначає, що за квітень абонентської плати не нараховуватимуть.

  • Двадцять п’ятого лютого 2016 року було прийнято постанову НКРЕКП № 236 «Про затвердження Методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу», яку погоджено Антимонопольним комітетом та Державною регуляторною службою, та подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції в установленому законодавством порядку. Дана постанова НКРЕКП набирає чинності з дня її офіційного опублікування, однак станом на сьогоднішній день Міністерством юстиції державну реєстрацію постанови не проведено і відповідно не опубліковано. Відтак постанова не набрала чинності, тому встановити тарифи на послуги розподілу природного газу із застосуванням вартості забезпечення замовнику обсягу технічної потужності не є можливим. Це означає, що у платіжках за квітень споживачі не отримають нарахувань за наявні прилади обліку, пояснює фахівець.

Загалом, за словами Віталія Бобрівця, новий порядок розрахунків за газ передбачає поділ єдиного нині платежу на дві складові: перша – це власне плата за використаний газ за показаннями лічильника, а друга – кошти за його транспортування. По суті плата за доставку газу є абонентською, яку споживач зобов’язаний вносити незалежно від того, користується він газом в даному місяці чи ні. У НКРЕКУ пояснили, що це розрахунок «за безумовне зобов’язання газових компаній постійно і безпечно доставляти блакитне паливо споживачам». Ініціатором такого нововведення є Національна комісія державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). Коли вступить у дію постанова НКРЕКП № 236 «Про затвердження Методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу» і розпочнеться здійснення нарахувань абонентської плати у залежності від наявних приладів обліку природного газу, ми відразу повідомимо про це нашим споживачам.

Також, як ми вже повідомляли, у відповідності з рішенням уряду до  30 квітня 2016 року пролонговано ціну 7188 грн. за тисячу кубометрів.

Адміністрація ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз»

Як нараховуватимуть плату тернополянам, які не встигли вчасно подати покази газових лічильників?

Новим Кодексом газорозподільних систем передбачена зміна термінів передачі показників

Ціни на газ залишаться незмінними ще впродовж місяця