28.03.2024 10:56
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Збитки, завдані падінням дерева на автівку, повинна відшкодовувати страхова компанія

На вулиці Слівенській, 11 візуально здорова береза впала на автівку. Про це у фейсбуці написала мешканка, авто якої постраждало через подію. Як розповідає Анатолій Дмитришин, директор ПП «Наш дім», яке обслуговує прибудинкову територію на вулиці Слівенській, 11, мешканці, на автівку яких впало дерево, уже звернулися до підприємства з вимогою відшкодувати збиток, який за словами потерпілих становить 1000 доларів. Втім, у підприємстві не готові взяти провину за падіння візуально здорового дерева на себе, тому радять потерпілим звернутися за відшкодуванням до своєї страхової компанії.

  • У 2016 році у дворі на вулиці Слівенській, 11 проводили капітальний ремонт двору, у рамках якого було проведено видалення сухостійних дерев у відповідності до дозвільних документів. У відповідності до проектно-кошторисної документації було заплановане і видалення даних беріз для розширення екопарковки. Їх не було визнано аварійними, втім вікова межа життя даного виду дерев у місті, а також особливості життєдіяльності породи дозволили проектантам для видалення обрати саме їх. Втім, як і в кожному дворі, де йде мова про розширення проїзду чи облаштування тротуару або екопарковки за рахунок видалення зелених насаджень, ініціатива зустріла опір жителів багатоповерхівки. До їх вимог дослухалися, проект було змінено, екопарковку зменшено, а берези залишилися. Тому тепер нарікати мешканцям немає на кого. Щодо особливостей дерева породи береза можу зазначити, що в умовах міста вони живуть недовго, особливо швидко дерева відмирають, якщо з них забирають сік. При заборі цього соку, частина корисних речовин, що йдуть разом з ним. Тобто, таким чином, у дерева трапляється дефіцит корисних поживних речовин, що істотно скорочує тривалість життя.

Чим частіше з дерева відбирають березовий сік, тим менше воно здатне жити. Навіть при одноразовій спробі забрати сік у берези, у місце, де роблять отвір для цього, може потрапити інфекція, через яку дерево швидко занепадає і гине. Можливо, в даному випадку це і стало причиною падіння візуально здорового дерева. Потерпілі оперативно викликали поліцію, представники якої склали відповідний протокол, і, сподіваємося, що справжня причина буде з’ясована, – розповідає Анатолій Дмитришин.

Також, як зазначив директор підприємства, тернополяни забувають, що у відповідності до правил дорожнього руху утримання транспортних засобів на прибудинкових територіях заборонено. Паркувальні місця у дворах облаштовують для тимчасового утримання транспортного засобу у денну частину доби.  Верховною Радою України 21 грудня 2017 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», яким передбачено механізм притягнення до адміністративної відповідальності осіб, за якими зареєстровані транспортні засоби, які порушили правила зупинки, стоянки та парковки.  Закон набирав чинності 28 вересня минулого року.

У нових ДБН Державних будівельних нормах з планування і забудови територій передбачена заборона проектування і організація парковок для автомобілів всередині нових житлових кварталів. Житловий простір має використовуватися на благо жителів будинків – для створення дитячих ігрових майданчиків, зручних зон відпочинку, озеленення всередині кварталів.

Тернопіль житлово-комунальний