24.04.2024 05:47
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо моста в районі вулиці Гайової

komisiya_nz-1Шістнадцятого вересня відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при обласній державній адміністрації щодо ситуації  руйнування конструкцій мосту в районі вулиці Гайової. Нагадаємо, 14 вересня  під час обстеження було зафіксовано аварійний стан автошляхопроводу через залізничну колію по вул. Обїзна- вул. Протасевича в м. Тернополі (в районі вул. Гайової).  З метою запобігання виникнення надзвичайної ситуації та попередження нещасного випадку було прийняте рішення про припинення автомобільного руху по одній смузі руху в районі шляхопроводу та заборонено рух транспорту вагою більше 8т. через шляхопровід. Вже в п’ятницю, шістнадцятого вересня, фахівці приступили до активної фази обстежень для здійснення коригування проекту на капітальний ремонт шляхопроводу, який було виготовлено у  2014 році після обстеження технічного стану шляхопроводу.

Участь у засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при обласній державній адміністрації  взяли заступник міського голови з  питань міської інфраструктури Владислав Стемковський, керівник групи обстеження НВП «Тріада», доцент кафедри доріг і мостів Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Сало, Директор ТОВ “Тернопільмостобуд” Юрій Левкович, начальник сектору організації дорожнього руху ДАІ області Світлана Поважна та інші фахівці.

Під час наради Владислав Стемковський нагадав присутнім, що для здійснення ремонту даного шляхопроводу у 2014 році було замовлено проектно-кошторисну документацію. Втім, минулого тижня під час обстеження шляхопроводу спеціальною комісією було виявлено, що заміни потребують окремі балки. Оскільки у вищезазначеному проекті не передбачена заміна струнних балок прогонової частини шляхопроводу, заплановано відкоригувати проект.

–  Оперативно було прийняте термінове рішення про припинення автомобільного руху по одній смузі руху в районі шляхопроводу та заборонено рух транспорту вагою більше 8т. через шляхопровід, – зазначив Владислав Стемковський. – Це було дуже складне рішення, адже на даній ділянці дороги спостерігаємо колосальний трафік, тим більше, що дана траса має міжнародне значення. Окрім того, що на цій ділянці потік транспорту дуже великий, вантажний транспорт, який курсує тут, дуже часто перевантажений на десятки тонн. На мою думку, капітальним ремонтом тут не обійтися, однак все залежить від думки експертів.

Керівник групи обстеження НВП «Тріада», доцент кафедри доріг і мостів Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Сало каже, що міст насамперед вимагає правильної експлуатації.

– Хочу наголосити, що рішення щодо обмеження руху транспорту та заборонена рух транспорту вагою більше 8 тонн було вірним і вчасним. Після попереднього обстеження ми зробили висновки, що причина аварійності моста полягає у втраті стійкості балок. Напередодні мостом міг проїхати великоваговий автомобіль не по осі балок, що, власне, й могло призвести до їхнього руйнування, а таких автомобілів щоденно тут курсує чимало. Як експерт зазначу також, що замінити балки буде легше і ефективніше, ніж здійснювати ремонтні роботи. При цьому, варто встановити сучасні балки, розраховані на більше навантаження, – констактував Володимир Сало.

Директор ТОВ “Тернопільмостобуд” Юрій Левкович наголосив, що при будівництві моста у 1968 році були використані струнно-бетонні балки, які заборонили використовувати для будівництва мостів ще двадцять років тому, тому їх необхідно замінити якнайшвидше. За словами фахівця, міст не розрахований на великі навантаження, яке він витримує щоденно, адже він має стратегічне значення, оскільки є частиною траси міжнародного сполучення, а під ним проходить залізнична колія. Враховуючи, що зазначений авто шляхопровід є складовою частиною двох міжнародних транспортних маршрутів  Е50 та Е85, через нього здійснювався великий потік великовагового міжнародного транзитного транспорту.

– Зараз ситуація така, що до роботи необхідно приступати терміново. Облаштування моста струнно-бетонними балками я вважаю помилкою проектувальників. Адже струни завтовшки 3-5 мм мають бути натягнуті, а інтенсивний рух та інші фактори спричиняють  їхню корозію. Струни втрачають пружність, внаслідок чого міст може «скластися». Такі випадки в Україні були, при цьому зазначу, що у такому разі міст може впасти під своєю вагою, не кажучи вже про наслідки руху великогабаритного транспорту по ньому. На мою думку необхідно зробити все можливе, щоб надати клопотання до уряду щодо виділення коштів для заміни даного шляхопроводу, щоб він міг витримувати сучасні навантаження, – вважає Юрій Левкович.

Начальник сектору організації дорожнього руху ДАІ області Світлана Поважна повідомила, що аварійність даної ділянки значна, відтак вимагає не лише ремонту моста, але й зміни організації дорожнього руху. Фахівець висловила припущення, що одною з можливих причин руйнування ділянки моста, є наявність світлофорного об’єкта, через транспорт зупиняється який на мості.  Також Світлана Поважна зазначила, що є суттєві зловживання з боку водіїв важковагової техніки, адже після переважування автівок неодноразово з’ясовувалося, що вони важчі понад норму у декілька разів. На часі сільськогосподарські роботи, а це означає, що мостом курсуватимуть навантажені буряками та іншими сільськогосподарськими продуктами вантажівки, тому рішення обмеження руху фахівець вважає актуальним.

У підсумку наради присутніми було ухвалене  рішення визнати дій комісії щодо запобігання виникнення надзвичайних ситуацій. Також члени регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при обласній державній адміністрації постановили підготувати звернення до Кабінету міністрів щодо виділення коштів з резервного фонду для здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на основі даних моніторингу, експертизи, досліджень та прогнозів щодо можливого перебігу подій з метою недопущення переростання їх у надзвичайну ситуацію.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР