19.04.2024 04:46
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Відбулися громадські слухання Плану дій сталого енергетичного розвитку м. Тернополя

pdser (6)У п’ятницю в Українському Домі «Перемога» в рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) відбулися громадські слухання Плану дій сталого енергетичного розвитку м. Тернополя (ПДСЕР) на 2016-2020 роки.

ПДСЕР – це стратегічний документ для забезпечення сталого розвитку міст різних країн світу, що передбачений Європейською ініціативою «Угода мерів» (до якої місто Тернопіль приєдналося 6 липня 2012 року). Документ розробляють та впроваджують для вирішення сучасних глобальних екологічних та енергетичних проблем (парниковий ефект і пов’язані з ним негативні зміни клімату, вичерпність викопних енергоресурсів тощо).

Тернопіль – одне з перших українських міст, яке підписало цю угоду. Стратегічна мета ПДСЕР для Тернополя полягає у зменшенні до 2020 р. на 22,13 % обсягу викидів СО2 в порівняні із базовим 2012 р., а також у скороченні енергоспоживання та переході на альтернативні види енергії.

У громадських слуханнях взяли участь Павло Савечко  (завідувач сектору з питань енергозабезпечення управління ЖКГ), Віталій Лесюк (розробник ПДСЕР), Андрій Мартишко (місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА), журналісти та представники громадськості.

Відповідно до аналізу викидів СО2, розробники визначили конкретні сектори для реалізації енергоефективних заходів та проектів із використанням альтернативних і відновлюваних джерел енергії: теплопостачання, водопостачання та водовідведення, бюджетні установи, житлові будівлі, вуличне освітлення, громадський транспорт.

Задля скорочення цих показників, у ПДСЕР м. Тернополя запропоновано 36 енергоефективних проектів, реалізація яких у повному обсязі дозволить скоротити викиди СО2 на 102409,37 тонн/рік. Найбільший вплив очікується у секторі житлових будівель та теплопостачання, водопостачання та водовідведення – 44,8% та 43,7% відповідно. Заходи у секторі бюджетних установ дозволять скоротити 7,5% викидів СО2. У секторі громадського транспорту – 2,8%, у секторі вуличного освітлення – 1,2%.

«Документ був затверджений декілька років тому, і він вже дав свої результати. Ми обговоримо оновлену та доповнену версію ПДСЕР, оскільки сьогоднішні умови вимагають від нас ефективних дій з енергетичного розвитку і участь у цій програмі кожного з вас. Адже важливим фактором зменшення обсягу енергоспоживання в місті та забезпечення подальшого раціонального використання енергетичних ресурсів є зміна свідомості мешканців. Наше місто рухається шляхом реформ та інтеграції і формує позитивний імідж для інвестицій», – розповів Андрій Мартишко, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Очікувана економія енергії від запланованих енергоефективних проектів – 339698,38 МВт•год/рік. Запланований обсяг коштів, які необхідно скерувати на реалізацію енергоефективних проектів у обраних секторах, становить понад 2 586 млн грн.

«У 2015 році Тернопіль став учасником проекту Світового банку, основним пріоритетом якого є термомодернізація будівель громадського сектору. Зараз працюємо над тим, щоб залучити 28 млн євро на утеплення шкіл та садочків. Вже підписали угоду на 15 млн євро, з яких 5 млн – це грантові кошти, за які в наших тепломережах відбувся пленер за участі представників семи країн Європи. Другий проект по тепломережах – це 24,6 млн доларів з Міжнародного банку реконструкції і розвитку. Ще 40 млн доларів плануємо залучити по тепломережах і 36 млн доларів на реконструкцію мереж Тернопільводоканалу», – зауважив Павло Савечко, завідувач сектору з питань енергозабезпечення управління ЖКГ.

Учасники обговорення висунули пропозиції створити школу для управителів та працівників ОСББ, правильно використовувати тверді побутові відходи та біомаси для опалення міста, конкретизувати заходи, розробляти інвестиційні проекти, активізувати просвітницькі заходи серед мешканців міста з питань енергоефективності, створювати конкурентні умови для підприємств та сприяти усуненню монополій на ринку тепло- та енергопостачання.

Затверджувати новий План дій сталого енергетичного розвитку м. Тернополя, який повинен реалізовуватися до 2020 року, депутати будуть на сесії міської ради.