24.04.2024 03:03
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Відбулася нарада за участю керівників обслуговуючих підприємств та перевізників ТПВ

23 січня в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та еколгоії ТМР відбулася нарада за  участю керівників обслуговуючих підприємств та перевізників ТПВ. Також на нараді були присутні фахівці управління житлово-комунального господарства, благоустрою та еколгоії ТМР, представники муніціипальної поліції та ОСББ м. Тернопіль. Під час наради йшлося про впровадження кроків для подальшого сортування побутових відходів у нашому місті. Часткове сортування ТПВ у Тернополі впровадили ще у 2012 році, коли поблизу підїздів багатоповерхівок були встановлені сітки для ПЕТ-пляшок.

Нагадуємо, з метою забезпечення у Тернополі належного утримання елементів благоустрою та санітарно-епідеміологічного стану у сфері поводження з відходами, на черговій сесії міської ради були внесені зміни та доповнення до рішення міської ради від 19.05.2011р. № 6/8/20 «Про затвердження Правил благоустрою м. Тернополя». Це стало законодавчою передумовою для впровадження роздільного сортування, на яку можуть опиратися виконавці послуг  у Тернополі.

Згідно із змінами, відтепер виконавцям послуг з управління, утримання, обслуговування багатоквартирних будинків, ОСББ, ОСН, СК та нежитлових приміщень необхідно переобладнати існуючі контейнерні майданчики для забезпечення роздільного сортування побутових відходів, а у багатоквартирних будинках, де наявні діючі сміттєпроводи- влаштувати на прибудинковій території контейнерні майданчики для забезпечення роздільного сортування побутових відходів. До слова, хоча сучасні ДБН забороняють проектувати у нових будинках сміттєви шахти, багатоповерхівок, у яких ще діють сміттєпроводи, у Тернополі є понад сотню. Їхня наявність першкоджає можливості сортування відходів, тому одним із перших кроків, які будуть впроваджені обслуговуючими підприємствами, це проведення обговорень з мешканцями щодо заварювання сміттєвих шахт та облаштування контейнених майданчиків для ТПВ.  До слова, усі обслуговуючі підприємства, випередивши рішення міської ради, планомірно здійснюють ці роботи впродовж останніх років.

  • На даний час ми вже визначилися з дорожньою картою, у якій покороково визначені подальші дії кожного обслуговуючого підприємства та кожного перевізника, – розповідає Олег Соколовський, начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та еколгоії ТМР, під головуванням якого проходила нарада. – До слова, днями відбулася нарада щодо вивезення ТПВ і з головами об’єднаних громад, які до цього не мали звалища і де навіть мови не було про сортування. Перевізники мають визначится із склом – в якому вигляді будуть контейнери для скла, яким чином і куди його будуть вивозити, а обслуговуючі підприємств мають дооблаштувати контейнерні майданчики там, де їх ще немає. Для початку представники обслуговуючих підприємств повинні обговорити з мешканцями можливість заварювання сміттєкамер, у будинках, де їх ще використовують. Другий крок –  визначитися із місцем облаштування контейненрих майданчиків, де і будуть встановлені перевізниками додаткові контейнери. Відповідно до законодавства –  це може бути просто тверде покриття на прибудинковій території, куди може без перешкод підїхати спеціалізований транспорт. Виконавці послуг з управління, утримання, обслуговування багатоквартирних будинків у Тернополі здебільшого споруджуть зручні криті контенерні майданчикии, хоча контейнерним майданчиком згідно правил благоустрою вважається конструкція, обгороджена з трьох сторін. Отже, всі моменти ми розписали покроково, але обговорення ще тривають.

Олег Соколовський костактує, що представники усіх обслуговуючих підприємств,  а також фірм-перевізників, зацікавлені в тому, щоб Тернопіль був по-справжньому європейським містом, та продовжував утримувати пальму першості у рейтингу найчистіших міст. Сортування відходів – це насамперед внесок в збереження екології, і це повинен усвідомити кожен тернополянин.

Тернопіль житлово-комунальний