28.03.2024 23:18
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Владислав Стемковський: «Сонячні дерева» – це тест на зрілість»

З першими сонячними днями вандали у Тернополі знову активізувалися. Містом прокотилася хвиля неконтрольованих проявів агресії та руйнування: зламані саджанці дерев, підпалені контейнери для сміття, жахливе  «графіті» на стінах багатоповерхівок… Чи не найбільше за минулий рік дісталося «сонячним деревам» у Тернополі, а ще вандали поглумилися із оновленої минулоріч «Циганки». Тут і вибоїни в полімерній дошці, на терасі з якої, за задумом молодих дизайнерів, можна посидіти чи полежати. Розмальований екстрим-майданчик та розбиті труби дощової каналізації, бетонні конструкції облиті невідомою речовиною темного кольору…

-Ми обурені таким ставленням окремих жителів до  Тернополя. Пояснити  їхню поведінку вкрай складно, – каже заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський. – Приміром, щоб поламати полімерну дошку, треба добре постаратися, це робилося навмисне. Обрізані конекти на «сонячних деревах» – що вони з ними роблять? Вони ж нікому не знадобляться! Після того, як декілька разів кабелі були обрізані, ми зрозуміли, що відновлюватиїх нема сенсу, тому були встановлені лише лише USB- роз’єми. Задум «сонячних дерев» полягає якраз у тому, щоб будь-хто мав можливість зарядити свої гаджети, коли виникає така необхідність. Натомість, через  вандалів тепер скористатися цією можливістю можуть лише ті, хто має із собою кабель. Наші «сонячні дерева» – це своєрідний тест на зрілість. І ми його, на жаль, не проходимо.

Своє пояснення вандалізму у Тернополі дав і начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський.

– Це втілення так званого «принципу помиїв». Коли люди живуть у багні, то вони настільки звикають до цього, що відсутність багна їх дратує. Потрапляючи в інше середовище, вони намагаються знищити “подразник”. Тобто, це не пересічні жителі руйнують місто, а ті, які живуть в багнюці, ті, які обділені. Коли на вулиці стає краще, ніж у них вдома, вони намагаються своїм способом «виправити» ситуацію. Коли ми садимо гарні квітучі дерева, коли встановлюємо «сонячні дерева», коли дбаємо про благоустрій міста і красу та зручність для тернополян – для них це серйозний подразник. Інший фактор – це бравада. Для деяких молодих людей вандалізм є засобом самореалізації, чим пояснюється виривання дерев із корінням, квітів, кабелів, перевертання урн для сміття тощо. Як наслідок – компенсацію збитків вандалів здійснює вся громада міста. Тому просимо тернополян не бути байдужими, коли бачите тих, хто будь-яким способом руйнує нашу з вами спільну власність. Безконтрольність та безкарність стимулює вандалів, спонукаючи до нових «подвигів», – каже Олег Соколвський.

Прояви вандалізму та крадіжок у Тернополі – непоодинокі. Нагадаємо, що впродовж минулого року зловмисниками у Тернополі викрадено вже декілька каштанів “Бріотті”,невідомі вкрали блакитну ялинку на Східному масиві, а нещодавно із Скверу Кобзаря “любителі рослин” поцупили “Тарасову вербу”, також невідомі вкрали саджанець «Адамового дерева» на вул. Кн. Острозького, 45. І це, на жаль, лише частковий перелік, який стосується тільки щойно висаджених молодих дерев. Також з сумом констактуємо, що вандалами були поломані всі саджанці павловнії, які мали б перетворити “Острів закоханих” у “фіолетовий вибух”.

«Міст багато, а Файне – одне»: тернопільські вандали викрали інформаційну таблицю

Не лише дерева приваблюють злодійкуватих  тернополян: зникають і каналізаційні решітки, і будівельні матеріали, які використовуються для здійснення капремонтів

Менше ніж за рік вандали сім разів обірвали кабелі “сонячного дерева”

На дамбі Тернопільського ставу невідомі розбили всі урни

Працівники ПП “Східний масив” відновили водостічну трубу, пошкоджену вандалами

Тернополяни вкрали експерементальні світлодіодні світильники

Тернопіль житлово-комунальний