19.04.2024 20:54
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Владислав Стемковський озвучив Міністру юстиції проблемні питання у галузі теплопостачання

stЗаступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський на колегії ОДА озвучив ряд проблем, які сьогодні спостерігаються у сфері теплопостачання, постачання гарячої води та діяльності «Тернопільтеплокомуненерго», Міністру юстиції України Павлу Петренку.

«Державна політика у сфері теплопостачання та подачі гарячої води повністю централізована, а усі підприємства теплокомуненерго залежать від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Зокрема, однією з проблем є те що з 2014 року у Тернополі запроваджений так званий «одноставковий» тариф, коли споживачі платять всю вартість послуги протягом опалювального періоду, – розповідає заступник міського голови. – Раніше ж в опалювальний період населення платило тільки дві третіх вартості за послуги, а одну третю – у міжопалювальний сезон. Для споживача такий розрахунок зменшувало навантаження на сімейний бюджет, а для підприємства – забезпечувало планові надходження у той час, коли необхідно проводити профілактичні роботи та підготовку до наступного опалювального сезону».min

«Ми боремося, щоб кожний споживач мав прилад обліку гарячої води у квартирах, одночасно існуюча система передбачає наявність рушникосушок, тепловтрати яких ідуть поза лічильником,- зазначає Владислав Стемковський. – Також є проблема постачання гарячої води в міжопалювальний сезон. Цього року лише три міста в Україні подавали гарячу воду влітку, у тому числі і Тернопіль. Щомісячні збитки подачі гарячої води для підприємства становили понад два мільйони гривень і воно працює завдяки тому, що отримує майже кожного місяця дотацію із міського бюджету».

Також на сьогодні залишається актуальною проблема відшкодування різниці у тарифах. За підрахунками міста, із державного бюджету «Тернопільтеплокомуненерго» повинні відшкодувати майже 55 мільйонів гривень.

«У сфері теплопостачання існують розподільчі рахунки, через які автоматично списуються кошти за газ. Фактично ця система знищує галузь, оскільки підприємство «Тернопільтеплокомуненерго» немає жодної копійки обігових коштів, а усі ремонтні роботи та інші витрати відбуваються за рахунок коштів міської ради», – додає заступник міського голови.

Владислав Стемковський зазначив, що потрібно провести децентралізацію тарифів, тобто розмір тарифу повинен визначатися на рівні міста і таку ініціативу раніше підтримала Асоціація міст України.