19.04.2024 08:15
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Владислав Стемковський зустрівся із незалежним експертом у галузі теплопостачання

fotoВідбулася робоча зустріч заступника міського голови з питань міської інфраструктури Владислава Стемковського із директором ПЕФ «ОптімЕнерго» Михайлом Тарновським. Фахівець перебуває у Тернополі із метою здійснення незалежного енергоаудиту, збору та обробки інформації про використання енергетичних ресурсів, показників енергетичної ефективності, виявлення можливостей енергозбереження та підвищення енергетичної ефективності. Отримані результати будуть відображені в енергетичному паспорті, що допоможе ефективніше працювати у рамках втілення «Програми енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації будівель житлового фонду м. Тернополя на 2015-2020 роки».

Владислав Стемковський повідомив, що у Тернополі реалізовуються декілька інноваційних проектів із модернізації теплопостачання та подачі гарячої води у Тернополі, які впровадять у життя найближчими роками. Зокрема, мова йшла про проект модернізації міської інфрастуктури, який втілюється за сприяння Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) та Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності (фонд Е5Р) та проект з переобладнання газової котельні на спалювання біопалива, який допоможе втілити НЕФКО.

Михайло Тарновський зауважив, що Тернопіль – одне із небагатьох міст, де здійснюються вірні та актуальні кроки для втілення інноваційних проектів.  Великим мінусом для нашого міста, за словами фахівця, є факт наявності великої кількості  абонентів із індивідуальним опаленням.foto-2

-Можна впевнено сказати, що ці споживачі сіли на «газову голку», цим самим розбалансувавши систему теплопостачання у всьому місті, – каже Михайло Тарновський. – Нераціональне рішення, прийняте можновладцями, зараз обертається проти українців. Справжні патріоти не могли дати дозволів на відключення від централізованої системи, посадивши людей на «газову голку» та руйнуючи систему теплопостачання замість того, щоб її модернізувати. Необдуманість цього рішення спричинена бажанням здобути симпатію від електорату, насправді уособлена у фразі: «після мене – хоч потоп». Дійсно ж дієвими засобами для економії енергоносіїв є саме ті кроки, які впроваджуються зараз у Тернополі: термомодернізація, санація та реновація мереж і будівель.

Владислав Стемковський погодився із судженнями незалежного експерта, адже майже третина споживачів у Тернополі перейшла на автономне опалення.

foto-1-Теоретично, хто міг дозволити собі облаштувати індивідуальне опалення? Це прошарок платоспроможних громадян, які вклали власні кошти у автономне опалення, відповідно не вкладають коштів у розвиток загальноміської інфраструктури теплопостачання. Для інших двох третин населення кожне таке від’єднання від системи централізованого теплопостачання спричиняє розбалансування системи і зайві витрати для теплопостачаючої компанії. Адже тепла вода проходить попри квартиру, не потрапляючи у неї. В умовах зростання цін на газ для населення, власники автономного опалення вже незабаром зможуть оцінити нераціональність своїх дій. Вартість котлів та інших елементів автономного опалення, як і їхнє встановлення, є доволі дороговартісними Варто зазначити, що витрати, пов’язані з утриманням і ремонтом індивідуальної системи опалення, несе власник квартири, відтак економія фінансових ресурсів – сумнівна. Крім того, експлуатація автономних котлів становить значну небезпеку не лише для господарів конкретної квартири через вибхонебезпечність квартири. Також  існує небезпека отруєння продуктами згоряння через відсутність в будинках необхідних систем вентиляції, додаткових вхідних отворів для газу тощо.

Нагадаємо, що перші кроки у напрямку відмови від централізованого теплопостачання були зроблені у 2005 році, коли Кабмін своїм рішенням №630 від 21 липня затвердив «Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення». Вони встановлювали порядок відключення окремогї квартири, у багатоквартирному будинку від центрального опалення. Уже через півтора роки вийшов наказ Міністерства житлово-комунального господарства, який забороняв поквартирний перехід на індивідуальне опалення, а дозволяв це лише цілим будинком.

Вже в серпні 2013 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект, що передбачав заборону переходу квартир на індивідуальне опалення та гаряче водопостачання.

Автором даного законопроекту № 3142 виступив Кабінет міністрів України. Згідно з документом, пропонувалося заборонити самовільне відключення споживачів від централізованих тепломереж і централізованих систем гарячого водопостачання, за винятком випадків, коли це передбачено схемою теплопостачання населеного пункту.

Згодом уряд не лише прийняв закон про заборону встановлення автономного опалення, але й, відповідно до нових правил, за самовільне встановлення автономних котлів передбачили покарання у вигляді штрафів і для мешканців, і для газовиків.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР