26.04.2024 18:28
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Владислав Стемковський взяв участь у міжнародному семінарі «Скандинавська Зелена Шкала»

Заступник міського голови з питань інфраструктури Владислав Стемковський взяв участь у панельній дискусії міжнародного семінару з зелених технологій Північних країн «Скандинавська Зелена Шкала» (Nordic Green to Scale), що відбувся 5 вересня в Києві. Під час семінару було оголошено про запуск нової Шведської програми фінансування для розвитку довгострокових стійких систем централізованого теплопостачання в Україні. Нова програма підтримки базується на досвіді впровадження програми DemoUkrainaDH, яка розпочалася у 2012 році з метою підтримати українські муніципалітети шляхом спільного фінансування екологічно сталих та енергоефективних демонстраційних проектів в секторі централізованого теплопостачання. До слова, дану програму, яка дасть можливість застосувати нові технології та сучасні високотехнологічні рішення в системі централізованого опалення, вже впроваджують у Тернополі. Нове міжнародне дослідження, представлене під час семінару, показало, що поширення перевірених скандинавських кліматичних рішень в Україні призведе до суттєвого скорочення викидів СО2. На семінарі були також представлені нові програми для фінансування проектів, спрямованих на відновлювану енергією, енергоефективність та модернізацію систем централізованого теплопостачання, які будуть фінансуватися Урядами Фінляндії та Швеції.

Під час дискусійної панелі Тернопіль був єдиним представленим українським містом, на прикладі якого обговорювали ефект від реалізації технічної допомогти іноземних фондів. Під час семінару свої доповіді презентували Юха Віртанен, Посол Фінляндії в Україні, Мартін Хагстрем, Посол Швеції в Україні, Магнус Рістедт, керуючий директор НЕФКО,  Орас Тінккінен, старший радник, Фінський інноваційний фонд Sitra, Яркко Олкінуора, Директор проекту, Послуги МФО, Фінська Консалтингова Група FCG. У рамках обговорень із іноземними послами та керівниками іноземних фондів Владислав Стемковський зокрема розповів про енергоефективні проекти, що реалізуються в Тернополі в рамках місцевих пріоритетних інвестицій спільно з НЕФКО, Е5Р та ЄБРР. Серед них – технічне переоснащення котельні №6 на вулиці Київській, 3с у Тернополі, де було здійснено заміну п’яти мережних насосів на енергоефективні з частотно–регульованими приладами, що дозволило суттєво заощаджувати електроенергію.

– Ми продовжуємо в Тернополі реалізацію проектів реконструкції системи теплопостачання, яка здійснюється за рахунок коштів міжнародних фондів  – Європейського банку реконструкції та розвитку і Фонду Е5Р, – зазначив заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський. -За опалювальний період економія тільки по одній котельні склала понад 4 мільйони гривень, адже суттєво зменшилося споживання електроенергії.

Участь Тернополя у таких міжнародних заходах свідчить про те, що наше місто дійсно ефективно працює по залученню іноземних інвестицій для реалізації енергоефективних проектів.

Нагадаємо, що Тернопіль співпрацює з Фондом Східноєвропейського партнерства з енергоефективності  та довкілля (E5P), Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Світовим Банком, Міжнародним Банком Реконструкції та Розвитку, фінансовою корпорацією НЕФКО, Шведським агентством SIDA, з проектами USAID, Фондом чистих технологій. Починається співпраця з Європейським Інвестиційним Банком, Відтак, Тернопіль –  місто, де залучені практично всі міжнародні фінансові інституції які працюють в Україні в сфері енергоефективності.

Тернопіль житлово-комунальний