20.04.2024 03:41
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Владислав Стемковський взяв участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і ЖКГ

До порядку денного засідання Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, яке відбулося 23 травня 2018 року, було включено питання «Про проблеми імплементації законів України «Про житлово-комунальні послуги» та «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».
Необхідно зауважити, що під час  асідання Секції АМУ з питань житлово-комунального господарства (17-18 травня 2018 року, м. Тернопіль) серед головних обговорювалося питання можливості виконання органами місцевого самоврядування та підприємствами – надавачами житлово-комунальних послуг вимог Законів України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та «Про житлово-комунальні послуги». Учасники засідання Секції констатували, що до цих Законів не прийнято необхідну підзаконну нормативно-правову базу. Окрім того, після прийняття відповідної бази органам місцевого самоврядування  та підприємствам-надавачам послуг потрібний тривалий час для прийняття необхідних актів на місцевому рівні, а також здійснення інших кроків для реалізації норм Законів. За таких умов, введення в дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та штрафних санкцій, передбачених Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» за надання комунальних послуг без забезпечення їх комерційного обліку, є передчасним. Тому представники органів місцевого самоврядування виступили з ініціативою щодо відтермінування на два роки введення в дію відповідних актів.
Вважаючи зазначене питання дуже важливим, АМУ запросила до участі в засіданні Комітету заступника Київського міського голови Петра Пантелєєва, заступника Криворізького міського голови – Голову Секції АМУ з питань ЖКГ Олександра Катриченка, заступника Тернопільського міського голови Владислава Стемковського, Славутського міського голову Василя Сидора, Баранівського міського голову Анатолія Душка. У роботі Комітету взяли участь народний депутат України, представник Голови АМУ в парламенті Оксана Продан, Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан та профільний аналітик АМУ Олег Гарник.
До обговорення питання долучилися народні депутати-члени профільного Комітету, всі запрошені представники органів місцевого самоврядування, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, заступник Міністра Едуард Кругляк, представники профільних асоціацій підприємств житлово-комунального господарства.
За наслідками обговорення проблеми учасники засідання Комітету досягли згоди щодо необхідності підготовки проектів законів, якими строк введення в дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги» буде перенесено на 1 травня 2019 року, а строк застосування штрафних санкцій, передбачених Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» за надання комунальних послуг без забезпечення їх комерційного обліку, буде відтерміновано на 1 рік.