18.04.2024 23:37
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Вийшов друком шостий екологічний бюлетень «Тернопіль, зелений прорив»

byul (2)Тернопіль – одне з перших міст, де розроблено фундаментальну методологічну основу його подальшого екологічного становлення. У рамках формування чіткого екологічного вектора з ініціативи міського голови фахівці відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології підготували шостий екологічний бюлетень під назвою «Тернопіль, зелений прорив».

Дане видання є результатом спільної плідної діяльності представників громадськості, владних структур, наукової інтелігенції та пересічних тернополян. З бюлетеня можна дізнатися про програму охорони   навколишнього середовища м. Тернополя на 2011-2015 рр., про схему локальної екомережі, екологічний паспорт нашого міста та про багато іншого.

byul (1)Олег Соколовський, заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР вважає дане видання гордістю Тернополя, оскільки наше місто – одне з перших, де розроблено екологічний паспорт та Концепцію комплексного озеленення  міста.

  • Це відкритий документ, аналіз якого дає можливість простежити екологічні стани окремих компонентів природи та екологічну ситуацію загалом. Багато об’єктів зеленої зони Тернополя пройшли тривалий етап формування. У першу чергу це відноситься до парків, скверів і насаджень центральної частини міста, а принцип збалансованого пропорційного розвитку міста розглядає екологічну складову як свою невід’ємну частину.

Видання буде безкоштовно розповсюджуватися у навчальних закладах Тернополя. Фахівці відділу благоустрою та екології уже готують комплексну методологічну програму, щоб доступно розповісти школярам про Концепцію озеленення м. Тернополя, яка була затверджена рішенням міської ради у 2013 році.

  • Оскільки пріоритетом розвитку Тернополя є розбудова міста європейського взірця, то стабільне підвищення екологічної безпеки територіальної громади має вкорінюватися у свідомість тернополян з дитинства. А  формування екологічної свідомості вимагає певних знань, – вважає співавтор бюлетеня Світлана Молодецька, головний спеціаліст-ландшафтник відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології.

Головний спеціаліст відділу благоустрою та екології Людмила Гринчишина зауважує, що на рівні загальноосвітньої школи у Тернополі екологічне спрямування містять чинні програми з біології, хімії, географії та деякі факультативи.

  • Екологічну освіту і виховання слід розглядати як аспект гуманізації шкільної освіти, – вважає фахівець. – Учні тернопільських шкіл беруть активну участь у екологічних акціях і проектах, еколого-туристичних експедиціях, розробляють екологічні стежки рідного краю та подорожують ними. Бюлетень «Тернопіль, зелений прорив» стане методологічною основою для систематизації екологічної діяльності школярів та вагомою підказкою для них.

До слова, авторами бюлетеню окрім фахівців відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Світлани Молодецької, Людмили Гринчишиної та Олега Соколовського, виступили також Любомир Царик (доктор географічних наук, професор) та Петро Царик (кандидат географічних наук, доцент кафедри географії).