29.03.2024 16:56
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Вживати воду із колонок-качалок в харчових цілях не рекомендують

kachalka (2)“Увага! Вода для пиття не придатна”. 

Таблички з таким застереженням з’явились на колонках-качалках, що розташовані за адресами: вул. Тернопільська, 2,Дружби, 1, Нечая, 29,Квіткова, 17, Куток, 16, Валова, 7, чумацька, 25.

Це означає, що якість води у них, згідно з проведеними лабораторними дослідженнями, не відповідає вимогам  санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” ДсанПіНу 2.2.4.-171-10 за бактеріологічними (загальне мікробне число та загальні коліформи) та хімічними показниками  (нітрати, нітрити, амоній, залізо, окинюваність та каламутність), пояснює завідуюча хіміко-бактерілогічної лабораторії питної води КП “Тернопільводоканал” Оксана Мар’юк.

“Оскільки колонки-качалки розташовані на міській території, вони не захищені від впливу зовнішніх забруднень, що можуть потрапляти у водоносний горизонт, – зазначає. – Також основною причиною погіршення бактеріологічних показників є малий водорозбір і застій  води.  Вода в трубчастих колодязях  не хлорується, що сприяє росту мікроорганізмів”. 

Загалом у Тернополі нараховується близько 50 трубчастих колодязів. Контроль якості води у них лабораторія хіміко-бактеріологічного контролю питної води здійснює щоквартально. Крім того якість води в трубчастих колодязях контролює міська СЕС.

Оксана Мар’юк наголошує: основною функцією трубчастих колодязів є забезпечення населення водою в аварійних ситуаціях для технічних потреб.

Тож навіть, коли таблички на колонці-качалці нема, вживати воду з нею чи використовувати для приготування їжі не рекомендується.