29.03.2024 13:16
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Верховна Рада підтримала закон про зміну системи обліку газу

Третього  листопада 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроект №2553 щодо запровадження на ринку природного газу обліку і розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії. Відповідно до нього споживання «блакитного палива» рахуватимуть не у кубічних метрах, а в енергетичних одиницях. Очікується, що після переходу країни на енергоодиниці споживач буде платити за кількість спожитої енергії, а не за обсяг спожитого газу. Саме такий підрахунок обсягів газу в енергетичних одиницях використовується майже в усьому світі. В Україні здійснити перехід до методики обчислення в кіловат-годинах відповідно до закону планується з 1 травня 2022 року. Ще низка норм набуде чинності з 1 травня 2023 року.

Доцільність зміни системи обліку пояснюється тим, що раніше при підрахунку в кубометрах не враховувалась калорійність газу (якість), що призводило до того, що споживачі з різних регіонів, які споживали однаковий обсяг газу в кубах, насправді отримували різний обсяг енергії.

Як це працюватиме? Споживач щомісяця зобов’язаний  передавати показники лічильника в кубічних метрах Оператору ГРМ.

Оператор ГРМ повинен перевести спожитий обсяг газу в кубах у обсяг спожитої енергії і здійснити перерахунок за затвердженою НКРЕКП формулою. Дані про споживання Оператор ГРМ вноситиме до особистого кабінету споживача, відображатиме у квитанції та передаватиме на платформу Оператора ГТС.

На платформі Оператора ГТС здійснюватиметься паралельний облік газу і в кубічних метрах, і в енергоодиницях.

Постачальники отримуватимуть дані про спожитий ресурс в енергоодиницях і здійснюватимуть нарахування саме за кількість спожитої енергії. У квитанції постачальника буде зазначена ціна вже не за куби, а за енергоодиниці.

У чому вигода для споживачів?

Споживач отримуватиме інформацію про вартість енергії від споживання газу і електрики в однакових одиницях виміру. Це дозволить споживачу порівнювати і обирати, яке джерело енергії йому вигідніше – газ чи електрика, буде усунуто несправедливість в оплаті за газ різної калорійності, що дозволить зменшити витрати споживачів від використання газу нижчої калорійності.

Компанія “Газпостач”