18.04.2024 17:20
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Біля озера висадять рожеві каштани «Бріотті»

vysadka (22)Шостого листопада 0 12 годині поблизу Тернопільського озера та на вул. Руській буде здійснюватися висаджування рожевих каштанів «Бріотті». Робота буде здійснена із залученням спеціалізованої організації ТДВ «Зелене господарство», також у висадженні дерев будуть брати участь представники міської влади. Це буде перший етап заміни каштанів, у рамках якого висадять шістдесят саджанців, придбаних у Польщі за кошти місцевого бюджету в сумі 60,0 тис. грн.

– Тернопіль традиційно вважається одним із найбільш озеленених міст України. Щорічно силами представників органів місцевого самоврядування проводяться заходи, спрямовані на збагачення, урізноманітнення та омолодження видового складу міських зелених насаджень. – розповідає Людмила Гринчишина, головний спеціаліст відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства та екології ТМР, – Озеленення є одним із найефективніших шляхів покращення умов життя в містах, що сприяє оздоровленню мікроклімату, зменшенню вмісту пилу та шкідливих викидів, а також зниженню рівня шуму. Чимало насаджень вже досягли своєї вікової межі, тому дотримуючись напрямів озеленення, визначених Концепцією комплексного озеленення міста Тернополя, проводиться поступова заміна дерев, які перебувають у незадовільному стані або досягли вікової межі.

Тернопіль здавна асоціюється з численними квітучими каштанами на його вулицях. Саме тому представниками відділу благоустрою та екології з метою збереження квітучого символу нашого міста вирішено провести поетапну заміну існуючих дерев породи каштан «Кінський» на стійкі до ураження каштановою мінуючою міллю рожеві каштани «Бріотті».

Людмила Гринчишина розповіла, що проблема мінуючої молі поширена по всій території України та далеко за її межами. Саме тому буде здійснено заміну виду каштанів, адже вони є природним фільтром для забрудненого різними хімічними, токсичними, газоподібними викидами середовища.

– Одне доросле дерево каштана очищує від токсичних викидів повітряний простір до 10 м у висоту, 20 м у ширину і 100 м у довжину. Один каштан здатний очистити від автомобільних газів і зробити придатним для дихання 20 тисяч кубометрів повітря, поглинаючи з повітря у вегетаційний період до 16 кг пилу, – розповідає фахівець.

Спеціалістами визначено черговість заміни дерев відповідно до ступеня ураження згаданим шкідником. Однак будуть здійснені спроби врятувати і наявні дерева: проблема захворювання міських каштанів не буде вирішуватись лише шляхом видалення уражених особин та їх заміною. З цією метою станом на сьогоднішній день дане питання опрацьовано з фахівцями та заплановано весною 2015 року проведення експериментального проекту лікування окремих уражених каштанів шляхом введення ін’єкцій у стовбур рослин.
Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР