28.03.2024 19:06
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Бруківка з дамби зберігається на території тернопільського підприємства

bazaltova-brukivkaУ Тернополі триває капітальна реконструкція дамби Тернопільського ставу на вул. Руській. Проектом передбачено проведення капітального ремонту гідротехнічних споруд – шлюзного моста та водонапуску у парк «Топільче», а після завершення цих робіт на проїжджій частині буде облаштовуватися асфальтобетонне покриття на посиленій основі.

Бруківка обліковується і зберігається на одному із підприємств у Тернополі

Тернополян хвилює доля бруківки, яку демонтують на ділянці  дороги, де саме триває капітальний ремонт. Як повідомив заступник міського голови з питань міської інфраструктури Владислав Стемковський, дана бруківка обліковується і зберігається на одному із підприємств у Тернополі.

  • Кожен раз, коли демонтується старе покриття, у місті починається схожий ажіотаж. У людей виникають думки, що бруківка «на вагу золота», і хтось хоче збагатитися за допомогою «історичної» бруківки. Схоже, цей міф розвіяти не можливо. Цінність бруківки є перевищена, адже,  насправді бруківка не гранітна, а базальтова, і вкладали її не за Австрії, як дехто вважає, а вже в повоєнні роки. Коли демонтовували бруківку під час капремонту вулиці Збаразької, у тернополян виникали схожі підозри. Тоді за допомогою експертів була встановлена ціна бруківки, а для того, щоб охочі могли  придбати її, був організований аукціон. Втім, не лише покупців не знайшлося, а взагалі – бажаючих взяти участь у аукціоні. Але, можу запевнити, що бруківку не списали, не вкрали, не віддали нікому безкоштовно,  – розповідає Владислав Стемковський.

Базальтова бруківка – складний матеріал, який не можливо використати де завгодно

Як зазначив заступник міського голови, планували застосувати бруківку для ремонту пішохідної невеличкої частини поблизу драмтеатру, де нещодавно відремонтували тротуар.

  • Нам довелося відмовитися від цієї ідеї, оскільки усі камінці – різного розміру, майстрам доводиться багато часу витратити на те, щоб вибирати приблизно одинакові камінці, придатні для отримання кількох метрів рівної поверхні. Вона дуже складна у роботі. Було прийняте рішення базальтову  бруківку використали для ремонту проїжджої частини поблизу бульвару Шевченка, при влаштуванні пішохідної зони на вул. Академіка Брюкнера та вулиці Чорновола. Усі підозри щодо крадіжок бруківки необґрунтовані та голослівні, адже після демонтажу вона актується і вивозиться на територію підрядної організації для зберігання.

Результат аукціону переконливо свідчить  про малу цінність тернопільської базальтової бруківки

До слова, довкола цінності базальтової бруківки, вилученої під час здійснення ремонтів асфальто-бетонного покриття доріг у Тернополі, точилося чимало розмов. Окремі «фахівці» запевняли, що ціна каменю вражаюча і що тернопільська бруківка неабияк цікавить заможних колекціонерів. Та знайти покупця на бруківку, демонтовану під час ремонту вулиці Збаразької та інших  не вдалося навіть після оголошення аукціону. Це переконливо свідчить про малу цінність вказаної базальтової бруківки, якою облаштовували вулиці Тернополя у повоєнні роки.Нагадуємо, що 16 квітня 2015 року у приміщенні Тернопільської міської ради було заплановано провести відкритий аукціон з продажу базальтової бруківки, вилученої під час ремонту вулиць Тернополя. Взяти участь в аукціоні, щоб придбати базальтову бруківку придатну для повторного використання та базальтовий бутовий камінь-щебінь від бруківки могли усі бажаючі. Та, як повідомив ліцитатор Тернопільської філії Товарної біржі «Універсальна земельна товарна біржа «Придніпровська» Василь Гишка, до участі у аукціоні не було подано жодної заявки.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

Фото з відкритих джерел в інтернеті