25.04.2024 12:45
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Андрій Міцкан розповів у Тернополі про пріоритетні заходи енергоефективності

mitskanЦього тижня у Тернополі відбувся семінар «Реалізація енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках». Участь у ньому взяв заступник директора проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Андрій Міцкан.

Тернопіль – на вірному шляху, вважає він:

  • У Тернополі було проведено навчання для голів ОСББ, яке викликало неабиякий інтерес та зацікавленість. Запропоновані кредитні продукти банку Львів допоможуть стимулювати запровадження заходів з енергоефективності у багатоквартирних будинках в м. Тернопіль. Активна позиція міського голови та адміністрації буде сприяти впровадженню нових програм з енергоефективності у місті, а експерти нашого Проекту будуть у цьому допомагати. В ході семінару консультантами проекту МЕР було детально висвітлено та обговорено шляхи реалізації енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках – від їх ідентифікації та розрахунку в результаті проведення енергоаудиту житлового будинку, до формулювання ЕЕ заходів як інвестиційного(-их) проекту(-ів) та визначення відповідних джерел його(їх) фінансування, й аж до залучення кредитного фінансування від комерційних банків на прикладах м. Львова та м. Луцька. Зазначене вище було також детально проаналізоване з точки зору порядку організації та дотримання усіх правових аспектів реалізації саме для багатоквартирних будинків та ОСББ.

Зокрема було продемонстровано доцільність залучення банківських кредитів, як одного з небагатьох реально доступних джерел фінансування, для фінансування ЕЕ заходів в житлових будинках. Було детально проаналізовано «живі» приклади ОСББ м. Львів та м. Луцьк щодо отримання та використання ОСББ кредитів комерційних банків на впровадження ЕЕ заходів та взаємодії ОСББ з комерційними банками.

Крім того, присутніх було поінформовано про програму кредитних гарантій Установи кредитування розвитку USAID, участь в якій дає комерційному банку, окрім ряду інших переваг, можливість видавати кредити на фінансування ЕЕ заходів на значно довший ніж видає більшість комерційних банків термін – до п’яти років та наголошено, що Банк Львів є поки єдиним банком, учасником програми кредитних гарантій Установи кредитування розвитку USAID, хоча робота ведеться з рядом інших банків також, – каже Андрій Міцкан.

Фахівець наголосив, що питання енергоефективності з кожним роком постає все більш гостро. Адже, якщо у Західній Європі вже давно зрозуміли користь економії використання ресурсів завдяки реалізації енергозберігаючих програм, то в країнах Східної Європи, зокрема, в Україні, лише зараз цим починають займатись.

  • Споживання енергії на квадратний метр у містах України, таких-от, як Тернопіль, становить в середньому від 200 до 250 кВт⋅год/м2в рік. А у Європі сьогодні ця цифра сягає десь 70-80 кВт⋅год/м2 в рік. Тобто, виходить,, що наші будинки у три рази менш ефективні, ніж в наших європейських сусідів, – каже Андрій Міцкан..

Експерт також впевнений, що спочатку потрібно запроваджувати менш тривалих та найбільш окупних проектів. Якщо, наприклад, беруть кредити теплові компанії, головний елемент це встановлення індивідуальних теплових пунктів, системи обліку, регулювання, які за розрахунком фахівців можуть принести ефективність до 20%. Ці «точечні» проекти можуть дати такий результат. Вони не є дуже дорогими, але їх окупність дуже приваблива.

Однак насамперед Андрій Міцкан рекомендує провести енергоаудит житлової будівлі.

  • Для того, щоб здійснити правильні заходи з енергозбереження в багатоквартирному будинку, треба спочатку зрозуміти, з чого варто почати. Це те саме, що прийти до лікаря і розповісти йому про те, що турбує. А лікар у відповідь може сказати діагноз і призначити правильне лікування. Схожим способом діють наші фахівці: команда інженерів, які приїжджають до міста, допомагають здійснювати енергоаудит, і таким чином, з’ясовують, які заходи у конкретній будівлі мають бути першочерговими.

Варіантів  запровадження енергоефективних заходів у будівлі, каже експерт, чимало: від утеплення стін, дахів, заміни вікон до встановлення систем обліку та автоматичного регулювання теплоносія.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР