28.03.2024 13:01
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У центрі Тернополя зацвіла магнолія Суланжа

magnoliaМагнолія, яку понад десять років тому висадив відомий волонтер Корпусу миру США Джон Звожек, вперше зацвіла.

–  Джон Звожек розпочав свою екологічну діяльність у Тернополі п’ятнадцять років тому. За період своєї діяльності у Тернополі він висадив чимало дерев, однак завжди мріяв подарувати місту якесь екзотичне. Оскільки на той час ринок посадкового матеріалу був не надто різноманітним, з цим виникли труднощі. Однак Звожек не полишав спроб втілити задумане. Дізнавшись, що у дендропарку в м. Хоростків (Тернопільщина) в колекції відомого еколога, засновника дендропарку Василя Корчевного є дві магнолії Суланжа, волонтер викупив їх і обидва кущі висадив поблизу місця освячення українського прапораmagnoliya (2) на Театральному майдані, – розповідає Олег Соколовський, заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР – Одна з магнолій потішила рідкісним цвітом доволі швидко. Однак поява розкішного цвітіння викликала недвозначну реакцію у тернополян: «любителі природи» рослину знищили.

Друга ж  магнолія за всі роки не зацвіла жодного разу, що дуже хвилювало Джона Звожека. Він особисто опікувався нею, та попри ретельний догляд  рослина не бажала цвісти.magnoliya (4)

– Одного разу Джон сказав мені, що магнолія зацвіте ще не скоро, – продовжує Олег Соколовський, – Однак, за його словами, коли цвіт все ж з’явиться, то його буде багато, а саме цвітіння Суланжі стане символом розквіту Тернополя. Як бачимо, пророцтво Джона Звожека почало збуватися.

За словами фахівця, унікальним є також факт наявності великої кількості бутонів квітів на рослині, адже, зазвичай, під час першого цвітіння магнолія має буквально кілька квіток.  Як зауважує Олег Іванович, неодноразово йшла мова про те, що цю рослину треба замінити на іншу, яка  могла б виконувати декоративну функцію. Та, згадуючи любов Джона Звожека до неї, зупинялися.

Екологи останніми роками уникали висаджування цього виду рослини у Тернополі, враховуючи факт відсутності цвітіння.  Але явище, яке спостерігається сьогодні – хороший знак, який обов’язково буде взятий до уваги при плануванні закупівлі посадкового матеріалу.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР