20.04.2024 04:47
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі термомодернізують будинки

termo (4)Мешканці кількох тернопільських багатоповерхівок вже подали заявки на участь у Програмі енергоефективності, програму енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду, яку впроваджують у Тернополі. На втілення заходів з енрегоефективності (утеплення своїх будинків, встановлення індивідуальних теплових пунктів та заміну вікон) 70% коштів виділяються із бюджету, а решту 30% мають сплатити мешканці багатоповерхівки.

Як повідомив завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР, зараз роботи із термомодернізації тривають за адресами бульв. Д. Галицького, 16 та вул. Лисенка, 6. На черзі ще декілька будинків, для здійснення робіт у яких готують документацію.

Фахівець нагадує, що локальне утеплення негативно впливає на стан будинку загалом.

– Клаптикове утеплення, яке практикується сьогодні в Україні, дуже небезпечне з погляду термодинаміки: через різницю температур під утепленою і неутепленою стіною може початись виламування стіни, утворення тріщин, затікання води і руйнування. Саме для того, щоб запобігти незворотнім наслідкам стихійного утеплення, фахівці працюють над підготовкою ДБН (державних будівельних норм) щодо термомодернізації, які вступлять в дію з першого жовтня цього року, розповідає Павло Савечко.

Тернополянам, які бажають стати учасниками програми термомодернізації житлових будинків, варто звернутися в міське управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР за адресою вул. Коперника, 1 gkge@ukr.net, тел. 52 58 33

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР