16.04.2024 14:43
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У Тернополі сортуватимуть відходи на три групи

У Тернополі триває підготовка до переходу на роздільне сортування відходів. Тернополяни здебільшого схвально ставляться до цієї ініціативи. Як ми вже повідомляли, станом на перше січня 2019 року у місті ще в понад сотні будинків були діючі сміттєпроводи, відтак жителі таких багатоповерхівок не мали фізичної змоги проводити сортування. За місяць, що минув, кількість будинків із діючими сміттєпроводами суттєво зменшилася.

Загалом, перший етап переходу на сортування відходів був впроваджений ще у 2012 році, коли комунальним підприємством «Екоресурси» були влаштовані сітки для відсортовування ПЕТ-пляшок. Впродовж найближчих місяців у тернополян появиться можливість відсортовувати ще й скло. Отже, вже незабаром тернополяни ділитимуть свої відходи на три контейнери – для пластику, для скла та змішаних відходів.

До слова, у значній кількості будинків сміттєпроводи вже давно заварені працівниками обслуговуючих підприємств задовго до внесення змін та доповнень у рішення сесії міської ради від 19.05.2011р. № 6/8/20 «Про затвердження Правил благоустрою м. Тернополя». Першого січня 2019 року у Тернополі зафіксовано 124 багатоповерхівки із діючими сміттєпроводами. Впродовж місяця їхня кількість поступово зменшується. Загалом перейти до роздільного сортування відходів у Тернополі заплановано до 1 червня 2019 року. Виконавцям послуг з управління, утримання, обслуговування багатоквартирних будинків, ОСББ, ОСН, СК та нежитлових приміщень необхідно переобладнати існуючі контейнерні майданчики для забезпечення роздільного сортування побутових відходів, а у багатоквартирних будинках, де наявні діючі сміттєпроводи- влаштувати на прибудинковій території контейнерні майданчики для забезпечення роздільного сортування побутових відходів.

В свою чергу, надавачі послуг із вивезення побутових відходів, відповідно до нових правил, повинні укомплектувати існуючі майданчики контейнерами для роздільного сортування побутових відходів (змішані відходи, полімери, скло).

Відповідні обговорення із керівниками обслуговуючих підприємств та компаній – перевізників уже проведені, відтак впроваджуються перші практичні кроки для переходу на роздільне сортування – заварювання сміттєпроводів, закупівля матеріалів для виконання робіт, інформування мешканців та обговорення з перевізниками щодо місця встановлення контейнерних майданчиків тощо.

Тернопіль житлово-комунальний