28.03.2024 15:52
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

У КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» готуються до опалювального сезону

petro_melnykУ КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» відбулася виробнича нарада  за участю керівників підрозділів, служб та відділів, під час якої було проаналізовано стан підготовки підприємства до опалювального сезону. Не оминули під час наради й не менш важливого для працівників КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» питання,  що стосується заборгованості з виплати заробітної плати.  Як повідомив голова профкому підприємства Петро Мельник, станом на сьогоднішній день, на жаль, є півторамісячна заборгованість  по заробітній платі.

– Проблема із заборгованістю перед нашими працівниками існує. Та вони наразі відносяться до цього з розумінням, адже наше підприємство стало заручником ситуації, що склалася в країні. Проблема полягає у наступному. Після впровадження у життя Постанови Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 р. № 217 «Про затвердження Порядку розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з гарантованим постачальником природного газу» уповноважений банк здійснює перерахування коштів, що надходять на спеціальні рахунки, відкриті теплопостачальними  організаціями, що надходять як плата за теплову енергію та надані комунальні послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води від усіх категорій споживачів Це означає, що фактично усі кошти, які ми отримуємо від споживачів  за теплову енергію, у нас автоматично знімаються  із рахунку на користь  НАК «Нафтогаз»:  90% надходжень йдуть на рахунок НАК «Нафтогаз», а КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» залишається  тільки  10%, – пояснює Петро Мельник. – Зважаючи на те, що тарифи у нас фактично економічно не обґрунтовані внаслідок різкого підвищення ціни на природний газ, на електричну енергію  існує постійна заборгованість перед постачальниками паливно-енергетичних ресурсів, яка з дня на день тільки збільшується.  Відтак підприємство не лише не може стовідсотково оплатити за енергоносії Києву, а ще й є боржником перед НАК «Нафтогаз» через різницю у тарифах. Раніше цю різницю допомагала погашати держава, а зараз вона залишається у якості нашого боргу. До впровадження у дію постанови №217 ми могли погашати заборгованість у міжопалювальний період, а зараз НАК «Нафтогаз» вимагає розраховуватися по факту споживання: не оплачено за минулий місяць, значить наступного місяця газу нам не дадуть. Оскільки у нас не залишається обігових коштів, якими ми можемо оперувати, то в КП «Тернопільміськтеплокомунерго» зростає заборгованість за енергоносії та холодну воду  і, як я вже казав, боргуємо працівникам по зарплаті.

Петро Мельник каже, що вихід із ситуації наступний – скасування згаданої постанови №217, відшкодування державою різниці у тарифах, поступове  приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня,  своєчасна оплата від  споживачів за  надані послуги та надія на взаєморозуміння і допомогу від органів місцевого самоврядування.

– Незважаючи на існуючі проблеми, нам залишається лише щиро подякувати усім тернополянам, які у ці скрутні часи вчасно оплачують за послуги, які надає підприємство, та попросити з розумінням відноситися до ситуації, яка склалася, – зауважує Петро Мельник.

Тим часом, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» працює у штатному режимі. Тут готуються до початку нового опалювального сезону.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР