29.03.2024 17:13
eps_banner
АКТУАЛЬНО:

Тернопільські школярі зібрали 86 кілограмів використаних елементів живлення

batareyka (9)Впродовж тижня напередодні “Днів сталої енергії” у тернопільських школах збирали використані елементи живлення. У п’ятницю, 16 жовтня усі зібрані тернопільськими школярами батарейки зважили. Як повідомив завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Павло Савечко, загальна вага зібраних дітьми батарейок становить 86 кілограмів. Лідером у зборі елементів є тернопільска школа №24, на другому місці за вагою зданих елементів живлення є школа №23.

– Зібравши батарейки та передавши їх на утилізацію, діти врятували чималу площу землі від токсичних речовин. На кожній батарейці намальована позначка «перекреслений контейнер», який означає, що елементи живлення в жодному разі не можна викидати до сміттєвих баків, адже вони містять важкі метали (цинк, марганець, кадмій, нікель, ртуть), які навіть у невеликих кількостях можуть завдати шкоди. Екологи переконують: одна звичайна «пальчикова» батарейка забруднює токсичними речовинами 400 л води або 20 кв. м ґрунту. Тобто, викинувши всього пару стареньких батарейок з пульта для телевізора на смітник, ви зіпсуєте 2 повних ванни, 16 відер і 3 чайника води, – пояснює фахівець.batareyka (3)

Як повідомляла газета «Екобезпека», сьогодні в користуванні українців близько мільярда батарейок, що містять близько 9т ртуті. Щорічно підлягає утилізації не менше 6 тисяч тонн відпрацьованих елементів живлення, в яких міститься 4 тонни ртуті.  Така її кількість при повному випаровуванні в стані забруднити всі житлові будинки і квартири населення України, в тисячу разів перевищуючи гранично допустиму концентрацію в житлових приміщеннях, пише видання у статті «Неконтрольована ртуть».
На сміттєзвалищі металеве покриття батарейок швидко руйнується і важкі метали потрапляють в ґрунт, звідки просочуються в ґрунтові води. З ґрунтових вод важкі метали потрапляють до рік, озер або артезіанських вод, які живлять водосховища. Внаслідок цього викинуті батарейки повертаються до нас у складі питної води та їжі, оскільки один із найнебезпечніших металів – ртуть – має властивість нагромаджуватися у тканинах живих організмів.

batareyka (7)– Планується й надалі проводити “Дні сталої енергії” у Тернополі, в рамках яких буде здійснюватися збір використаних елементів живлення для подальшої їхньої утилізації. Однак тернополяни мають пам’ятати про цю небезпеку завжди, відтак постійно збирати та викидати їх у відведені місця. Зокрема, спеціальні пункти прийому є у мережі магазинів Watsons, в магазині “Патріот”. Постійно збирають батарейки у ЗОШ № 24. Ми запропонували дирекції усіх тернопільських шкіл на уроках трудового навчання виготовити ящики, куди б школярі могли викидати використані батарейки. Цілком можливо, що за найзручніший та найоригінальніший дизайн ми придумаємо якісь призи, – каже Павло Савечко.

Здоров’я планети – це справа рук кожного з нас, тож навіть мінімальні кроки дозволять нашим дітям мати майбутнє.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР